GRÁF JÓZSEF

Full text search

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! 2009. január 30-án a szegedi Cora áruházban - ahogy ön is elmondta - ”tejital gyerekeknek” jelzésű kínai eredetű élelmiszerből 30 darabot zároltak. A vizsgálat céljára elküldtük a nemzeti referencialaboratóriumba, és ott megállapították, hogy a megengedett határérték kétszeresét meghaladó mértékű melaminszennyezettséget tartalmazott.
Arra a kérdésére, hogy hogyan lehetett ez a polcokon az ismert botrány után, azt tudom mondani, hogy csak úgy, hogy súlyosan megsértették a forgalomban tartás szabályait, ugyanis az Európai Bizottság 2008/757. számú határozatában megtiltotta gyakorlatilag az Európai Unióba való bekerülését ennek a terméknek. Az országos főállatorvos határozatban elrendelte mindezek után, hogy a forgalomban lévő, Kínából származó vagy onnan szállított, csecsemők és gyerekek táplálására szánt termékeket vizsgálat nélkül azonnali hatállyal ki kell vonni az élelmiszerláncból, és haladéktalanul meg kell semmisíteni.
A Kínából származó vagy onnan szállított tejet, tejterméket, élelmiszereket szabad forgalomba bocsátásra ezután is csak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal külön engedélyével lehetne megtenni, amit nyilvánvalóan a jelenlegi helyzetben nem fogunk kiadni. Tehát súlyosan megsértették azokat a szabályokat, forgalombantartási szabályokat, amelyeket be kellett volna tartaniuk. Egyébként ez a kínai forgalmazó 984 darab ilyen terméket hozott be az ország polcaira, és ennek mintegy kétharmadát tudtuk visszagyűjteni.
A vizsgálat jelenleg is folyik. Szeretném megnyugtatni önt arról, hogy a létező legszigorúbb büntetéseket fogjuk kiszabni ebben az ügyben, és a magyar élelmiszerlánc-ellenőrzés eddigi jó hírét meg fogjuk őrizni. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi