VELKEY GÁBOR

Full text search

VELKEY GÁBOR
VELKEY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen. Nem szaporítva a szót, csak jelezni szeretném, és szeretném, ha nem lennék félreérthető, Kiss Ferencnek és Gúr Nándornak is mondom: én nem arról beszéltem, hogy a kamarák meglévő szerepét gyengíteni kell. Azt gondolom, meghatározó szerepe kell hogy legyen a kamaráknak a gyakorlati képzés szervezésében és az egész szakképzés képzési irányainak és kapacitásainak meghatározásában. Csak azt gondolom, hogy nem ellenőrző szerepen keresztül, hanem szervező szerepen keresztül. Most nem szervez a kamara, hanem ellenőriz.
Azt vetettem csak fel - ezt az állításomat fenntartom -, hogy hogyan várható el a valódi ellenőrzés akkor, amikor azokat kell ellenőrizni, akiktől függ a léte. Hát nem várható el. Ezért érzékeljük azt, hogy az ellenőrzés nem működik úgy, mint ahogy kellene. A tanulószerződésekben nagyon fontos a szerepe, mégis sorolni tudjuk azokat az eseteket, amikor megköttetnek azok a tanulószerződések, amelyek nem eredményeznek elhelyezkedést, és ahol kiszolgáltatott a tanuló vagy a szülő, és olyan jelenségek vannak, amit senki nem támogat. Mégsem szűnik meg ez a jelenség, mert bár formálisan ellenőriz a kamara, a gyakorlatban nem érdekelt, hogy megszűnjenek ezek a rendszerek.
Ezért azt mondom, azt képviselem - és nyitott vagyok, hogy ebbe az irányba továbbmenjünk -, hogy ne ellenőrizzen, hanem szervezzen. Ha szervezni fog, és valamilyen szinten költségviselő, felelősségvállaló ő és a gazdasági szereplő, továbbfoglalkozatásban, egyéb tételekben - végig kell gondolni, erre nagyon sok nemzetközi példa van -, akkor előreléphetünk az ügyben.
Azt gondolom, hogy addig a jó szándékú javaslatok apró problémákat kezelnek, de generálisan az ügyeket nem tudjuk megoldani. Azért tartom fontosnak, hogy a generális problémákról is beszéljünk, mert ez az a fórum és ez az a hely, ez az a törvény, amikor erről beszélni kell. Tudom, hogy ebben a törvényben ezt nem lehet megoldani, de úgy gondolom, hogy meg kell oldanunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi