DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Itt a vita vége felé azért, azt hiszem, hogy a felelős politizálás jegyében tényleg próbáljunk előretekinteni. Én már érintettem, de most Vágó képviselő úr is mondta, hogy nem lehet túl sokáig halogatni, hogyha tényleg tíz-húsz év sikerében akarunk gondolkodni, bizonyos elavult struktúráknak az átalakítását. És erre, én úgy látom, hogy ez a költségvetés még kevés esélyt nyújt, tehát nincs benne. Lehet, hogy a tartalékok átcsoportosításával a későbbiekben még ki fog ez bontakozni, kifejtésre kerül, mert azért van benne tartalék bőven, reméljük, hogy ezekre a strukturális célokra lesz fordítható.
De azért szeretném egységbe foglalni a hazai vállalkozások sikerét azzal, hogy szóljak az exportorientált magatartás mellett. Ugyanis az a mi országunk bevétele, amit a szabadpiacról, exportból behozunk; az tiszta pénz. Az nem csak itthon forog, arra is szükség van persze, de amit kintről hozunk be, az tiszta gyarapodás az ország, az ország cégei számára, és e tekintetben azért elgondolkoztató, ami a költségvetésben van, hogy az import gyorsabban nő, mint az export. Tehát a gazdasági növekedést csak belső élénkítésre alapozni, én azt hiszem, hogy kicsit leszűkített megközelítés, ezen a számadaton még gondolkodjanak el egy csöppet.
A másik a költségvetésnek a fenntarthatósága. Egyetértek azzal az ellenzéki kritikával, hogy önmagában ez a költségvetés nem mutatja azt a távlatot, azt a kitekintést, ami alapján fenntartható költségvetése lesz az országnak. Nagy értéke, hogy a 3 százalék hiánycélon belül mozog, ugyanakkor olyan, hosszú távon igénybe nem vehető forrásokkal is kalkulál, aminek ma még nem látszik a kiváltása, és ezért mondom azt, hogy nem halasztható a struktúrák átalakítása, és nem halasztható az az iparpolitikai (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) stratégiai gondolkodás sem, ami megalapozza ezt a 10-20 éves fejlődést.
Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi