DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő Úr! A kormány kiemelt stratégiai célkitűzése a privatizációs szerződések teljes körű felülvizsgálata, amelyre a minisztériumon belül egy külön szervezeti egységet hoztunk létre, kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság néven. Az ellenőrzések alapvető célja, hogy hosszabb távon is biztosítsuk az állami oldal érdekérvényesítését, a magánpartnerek kockázatvállalását a PPP-, privatizációs és kiemelt stratégiai ügyekben.
Az elmúlt egy évben mintegy száz futó, hatályban lévő PPP-szerződést világítottunk át, amelyek közül egyik sem tartalmazott kockázatmegosztást az állam és a magánszereplők között, minden kockázatot az állam visel. Számos szerződés túlárazott volt, jelentős magánhasznot biztosított, és sok esetben off-shore cégeken keresztül valósult meg.
A kormány hamarosan döntést hoz arról, hogy milyen ütemezéssel, milyen megállapodásokkal váltsa ki a jelenlegi PPP-szerződéseket. Erre a Széll Kálmán-terv 200 milliárd forintot biztosít. Ugyanakkor a szerződések megszüntetése sem a költségvetési hiány, sem az államadósság növekedésével nem járhat.
Az államtitkárság tevékenységének központjában az elmúlt időszakban a PPP-projektek felülvizsgálata, kiváltásuk szakmai előkészítése áll. E szerződések megszüntetésének előrehaladásával az államtitkársági munka fókusza fokozatosan helyeződhet át más feladatokra. Az elmúlt időszakban ezzel együtt is komoly szerepet vállaltunk a MAL Zrt. ügyében, feljelentést tettünk a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációjának szükségességére vonatkozó vizsgálat eredményei alapján, továbbá támogattuk a Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető 2002-2010 közötti, kiemelten a MÁV Zrt. szerkezetátalakítására s a leánytársaságok privatizációjára vonatkozó döntések felülvizsgálatára létrehozott parlamenti bizottság munkáját. Részt veszünk a privatizációs szerződések környezetvédelmi és természetvédelmi előírásainak felülvizsgálatában. Kötelezettséget vállaltunk arra, hogy 2012. május 31-ig megvizsgáljuk a magyar állam tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek értékesítésére megkötött, az MNV Zrt.-nél fellelhető szerződések szerződő felek általi teljesítését, erről 2012. június 12-ig jelentésben számolunk be az Országgyűlésnek. Minden segítséget megadunk az Országgyűlés által a cukorgyárak privatizációs vizsgálatára létrehozott vizsgálóbizottság munkájához is.
Ezek a tények és nem az érzelmek és az indulatok. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi