KAUFER VIRÁG

Full text search

KAUFER VIRÁG
KAUFER VIRÁG (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ma Magyarországon körülbelül 940 ezer megváltozott munkaképességű ember él, és kicsit több mint egyötödük, körülbelül 215 ezer ember dolgozik, további körülbelül 140 ezer ember pedig szeretne dolgozni, de nincs lehetősége.
(14.40)
Az állam jelenlegi támogatási rendszere mindössze 40 ezer embernek biztosít védett vagy támogatott foglalkoztatást. Ezzel hazánkban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya az egyik legrosszabb Európában.
A kormány arról beszél, hogy mindenki menjen el dolgozni, aki munkaképes. Egyetértünk: növelni kell a foglalkoztatottak számát, de úgy, hogy tudásuknak és képességüknek megfelelő munkát kapjanak, és ezt lehetőleg a nyílt munkaerőpiacon. Ez mindannyiunk érdeke.
Az államnak ehhez azonban sok elmaradott feladatot kell teljesítenie. A civilektől tanulva fejlesztenie kell és széles körben elérhetővé kell tennie a személyre szabott szakképzést és tanácsadást; haladéktalanul végre kellene hajtania és hajtatnia az akadálymentesítési terveket, és a munkaadókat ösztönöznie kell a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatására. Az államnak ugyanakkor jó példával kellene elöl járnia, és meg kellene tennie mindent azért, hogy az állami és önkormányzati fenntartású intézményekben a rehabilitációs járulék kifizetése helyett alkalmazzanak megváltozott munkaképességűt. Tudomásom szerint a kormány dolgozik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatási rendszerén, és erre az egész szakma, valamint a parlament vonatkozó bizottsága, az általam vezetett rehabilitációs albizottság is hetek óta vár.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, árulja el: mikor, melyik hónapban várható ez az új rehabilitációs támogatási program? Kivel és milyen formában egyeztetnek a javaslatról, és hogyan biztosítják, hogy az érintettek, köztük a szolgáltató civil szervezetek, a munkavállalók és a munkaadók véleménye is megjelenjen a javaslatban?
Köszönöm válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi