MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért adtam ezt a címet a felszólalásomnak, mert valóban egy rendkívüli ülésszakon vagyunk túl, de nemcsak a június 15-e óta tartó időszakot értem ez alatt, hanem az elmúlt teljes tavaszi ülésszakot, hiszen soha nem volt még példa a Magyar Országgyűlésben arra, hogy a kormányzó többség a különböző döntéseivel felszámolja a demokráciát, a jogbiztonságot és a jogállamot Magyarországon, nem volt még olyan kormányzó többség és olyan rendkívüli ülésszak, amikor a jólétet úgy akarják megvalósítani a kormányzó többség részéről, hogy az a többség kárára valósuljon meg, ahol a parlamenti többség nem él a többség lehetőségével, hanem visszaél azzal, ahogy Tocqueville írta Az amerikai demokrácia című könyvében, önök a többség zsarnokságát valósították meg az elmúlt parlamenti időszakban, amikor az előzetes tartalmi egyeztetések megszűnnek, a párbeszéd megszűnik, s nemcsak az ellenzékkel, hanem a civil szervezetekkel és érdekképviseletekkel, amikor a közmédiában ismét a megfélemlítés és a politikai tisztogatás uralkodik el, csak pusztán azért, mert vannak olyan újságírók, akik komolyan veszik a feladatukat és nem pusztán mikrofonállványok akarnak lenni az önök számára, hanem néha vissza is kérdeznek. Ez a kék szalag, amit ma minden MSZP-s országgyűlési képviselő visel, az irántuk érzett szolidaritás kifejezése és jele. Egyébként önök is feltűzhetnék tiltakozásul azzal szemben, amit a kormányzat csinál.
És nem jellemezte az eddigi ülésszakot egyfajta vudu-gazdaságpolitika, amely nem szól másról, mint hogy egy délibábot kerget, és ezáltal nem bővül a foglalkoztatás, nem bővül a gazdaság, nem nőnek a beruházások jelentősen Magyarországon, sőt emellett leállították az európai uniós fejlesztéseket is, egy éve szinte semmilyen forráslehívás nem történik, ezért nem tud épülni az ország, ahogy ez az elmúlt négy-nyolc évben történt. Emellett említhetném az egykulcsos adót, az alkotmányozást, a médiatörvényt, a visszamenőleges törvényeket vagy éppen a szerzett jogok elvételét és semmibevételét. És mivel láthatóan önök is látják, hogy nem jól mennek a dolgok, és bizony sok olyan kérdést kapnak egészen biztosan a kormányzó többség képviselői is a választópolgároktól, hogy miért viszik ilyen rossz irányba az országot, ezért látható módon, ha már osztogatni nem tudnak, ha kenyeret nem tudnak adni a népnek, akkor emellett a cirkuszhoz folyamodnak, és belekezdenek egy politikai leszámolásba, és látható módon ezt a politikai leszámolást folytatni is akarják a következő időszakban
Ilyenkor természetesen felmerül a kérdés, hogy vajon a szeptemberi folytatás milyen lesz, hogy mire számíthatunk, fog-e változni az önök magatartása ebben a kérdéskörben, és hogy vajon például a sarkalatos törvények esetében fognak-e konzultálni, lesz-e valódi párbeszéd és egyeztetés a sarkalatos törvények tekintetében; hogy végre a gazdaságpolitika a fenntartható fejlődésre koncentrál-e és ezáltal Magyarország hosszú távú növekedését alapozza-e meg, növekvő foglalkoztatással, gazdasági növekedéssel és kiszámítható üzleti környezettel, hiszen erre szüksége lenne a magyar gazdaságnak. Az is kérdés, hogy a társadalompolitika végre a különbségek csökkentésére koncentrál-e, vagy továbbra is a kiváltságos keveseket akarja képviselni. És az is kérdés, hogy vajon abbahagyják-e a politikai leszámolásokat és tisztogatásokat, és arra koncentrálnak, ami a dolguk és feladatuk, és az is kérdés, hogy végre sikerül-e Magyarország nemzetközi tekintélyét növelni, az elszigeteltségét pedig csökkenteni, hogy Magyarországnak több barátja és szövetségese legyen a következő időszakban, mint kritikusa. Mert ez lenne Magyarország érdeke, így lehetne a magyar embereket képviselni, és így lehetne a magyar embereknek, a magyar választópolgároknak a jólétét és jóllétét szolgálnia a kormányzó többségnek is.
(12.10)
Önök számtalan alkalommal a nemzeti érdekre hivatkoznak, de én azt látom, hogy az elmúlt időszakban az önök által nemzeti érdeknek titulált döntés nem volt más, mint pillanatnyi politikai érdek, és amit csináltak, az nemhogy a nemzeti érdeknek a figyelembevétele lett volna, hanem annak a lábbal tiprása és semmibevétele volt.
A valós nemzeti érdekeinket mindig csak hosszú távú gondolkodás mentén lehet meghatározni, önök pedig pillanatnyi politikai érdekeik alapján határozzák meg ezeket a döntéseket, ezért azt kell, hogy mondjam, hogy az elmúlt időszakban az önök által sokszor hivatkozott nemzeti érdek képviselete nem volt más, mint hazánk nemzeti érdekeinek az elárulása.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi