DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Full text search

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy egy számsorral kezdjem: az Országos Érdekegyeztető Tanács közvetlen költségvetési támogatása 2001-ben 110 millió forint volt. Akkor hadd idézzek most a 2009. évi CXXX. törvényből a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről, 26. sor, Szociális és Munkaügyi Minisztérium, 61. pont: “Az OÉT-tagszervezetek szakmai programjainak támogatása, működési költségvetés 1 milliárd 674 millió 200 ezer; megismételném: 1 milliárd 674 millió 200 ezer forint támogatás, tehát több mint 15-szörösére emelkedett ez a támogatás.
És akkor ezzel szemben nézzük azt, hogy mennyire volt hatékony az OÉT működése. Úgy gondolom, hogy nem büszkélkedhet olyan komoly eredményekkel, mint amit ön említett. Könnyű belátni ezt: az OÉT-nek 10 bizottsága, 3 szakfóruma van, ezek a bizottságok eléggé széttagoltan működnek, nagyon ritkán üléseznek, évente egyszer vagy kétszer, jó néhány tagszervezet nem is képviselteti magát ebben a munkában, és nagyon ritkán alakítanak ki egyébként konszenzusos gyakorlatot. Tehát magyarán, van egy rendszer, ami nem működik hatékonyan, ráadásul nagyon sokba is kerül.
Éppen ezért a kormány törvényjavaslatot nyújtott be, amelyikben azt javasolja, hogy az eddigi széttagolt, szétaprózott, sok párhuzamossággal működő egyeztetés és koordináció helyett a társadalom egészét érintő általános gazdaság- és társadalompolitikai kérdéseket megvitató, konzultatív jogkörű tanácsadó testület jöjjön létre, amelyik az ország fejlődését érintő országos nagy ügyekben tanácsadó szerepet tud vállalni, az Európai Unió gyakorlatát is figyelembe véve a civil szervezetek, a gazdasági szféra, a tudomány, valamint a történelmi egyházak képviselőinek bevonásával.
Úgy vélem, hogy a nemzeti gazdasági és társadalmi tanács létrehozása lehetőséget ad a legfontosabb gazdaságpolitikai, foglalkoztatáspolitikai és társadalompolitikai kérdésekben a jelenleginél jóval szélesebb konzultációs mechanizmus működtetésére, amely éppen a széles körű legitimációs bázisa miatt hatékonyabban tudja ellátni és elősegíteni a nemzetstratégiai kérdések közös megoldását és megvitatását. Ebben a munkában állandó meghívottként a kormány is részt vesz, a partnerség és az együttműködés biztosítékát pedig az jelenti, hogy jelentést kell készíteni arról, hogyan hasznosultak a jogszabály-alkotásban, illetve a kormány munkájában a tanács véleményei, állásfoglalásai, ajánlásai.
Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország alapvető érdeke a jól működő társadalmi párbeszéd, és ahogy ön is említette, uniós tagországokkal szemben pedig elvárás a társadalmi párbeszéd fenntartása. Ugyanakkor felhívnám a figyelmét arra, hogy a társadalmi párbeszéd intézményi feltételeinek meghatározása nemzeti hatáskör, és nincs olyan uniós vagy más nemzetközi jogszabályi kötelezettség, amely a jelenlegi formában írná elő az érdekegyeztetési rendszer fenntartását.
Tisztelt Képviselő Úr! A kormánynak nemcsak az a feladata, hogy erősítse a társadalmi párbeszédet, hanem az is, hogy elősegítse annak hatékony működését. Nyugat-Európában bevett alapelv a “value for money”, vagyis hogy értéket kapjunk a pénzért, és úgy gondolom, a magyar polgárok is joggal várják el minden egyes közszolgáltatásnál, hogy értéket kapjanak. Hasonlóképpen a magyar polgárok a társadalmi párbeszéd szervezeti formáinál is joggal várják el azt, hogy értéket kapjanak adóforintjaikért cserébe. A benyújtott törvényjavaslat a nemzeti gazdasági és társadalmi tanácsról ezt segíti elő.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi