DR. NEMÉNY ANDRÁS

Full text search

DR. NEMÉNY ANDRÁS
DR. NEMÉNY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Sokadszor teszek fel kérdést önnek az érdekegyeztetés jövőjével kapcsolatosan, és sajnos minden alkalommal rosszabb alaphelyzetből kell kiindulnom. A mostani szomorú apropó az, hogy a kormány meg akarja változtatni az érdekegyeztetés rendszerét, meg akarja szüntetni az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, a Gazdasági és Szociális Tanácsot, valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot, és helyettük létre akarja hozni a nemzeti gazdasági és társadalmi tanácsot. A hangzatos elnevezésen túl a kormány valódi szándékát az mutatja, hogy az új monstre egyeztető tanácsból rögtön be is jelentette visszavonulását, valamint sietett hozzátenni, hogy a tanács döntései amúgy is csak ajánlás jellegűek, azok igazából nincsenek hatással a kormány munkájára.
Ezt az intézkedést, amely szokás szerint nem volt egyeztetve az érdekképviseletekkel, minden munkavállalói és munkáltatói szervezet elítéli. Az OÉT megszüntetésével a kormány nyíltan hadat üzen a magyar munkavállalóknak és a szakszervezeteknek. Teszi ezt annak ellenére, hogy az OÉT-ről szóló törvényt kétszer is megszavazta az akkor még ellenzékben lévő Fidesz.
(14.00)
Most viszont kormányra kerülve egyszerűen eltörli a húsz éve komoly eredményekkel büszkélkedő és jól működő háromoldalú szociális párbeszéd intézményét.
A kormányzat mostani, igen drasztikus lépése sajnálatos módon beleillik abba a sorozatba, amely a jól működő társadalmi és politikai intézményrendszerek lebontására irányul. Az elmúlt egy évben elfoglalta és pártemberekkel töltötte fel a köztársasági elnök intézményét, az Állami Számvevőszéket, a médiahatóságot, a Költségvetési Tanácsot, az ügyészséget, és ezt készül most tenni az Alkotmánybírósággal is, amit pedig nem tud elfoglalni, azt szétkeni, elsúlytalanítja. A szakszervezeteket és a munkaadókat természetüknél fogva nem tudja lecserélni, ezért inkább formálissá teszi a részvételükkel működő tanácsot. Úgy látszik, hogy a kormány szótárában az újjászervezés valaminek az érdemi megszüntetését jelenti. Mostanra kimondhatjuk: az Orbán-kormánynak nem érdeke az érdekegyeztetés, ami különösen sajnálatos attól a kormányzattól, amelyik jelen pillanatban az EU soros elnöki tisztjét tölti be.
Mindezekre tekintettel kérdezem az államtitkár úrtól, hogyan képzeli a kormány az érdekegyeztetés jövőjét. Képzeli egyáltalán valahogy, vagy már meg is írta a nekrológját? Miért nem egyeztet a szakszervezetekkel a változásokról? Az új fórum hogyan lesz képes átvenni az OÉT funkcióit? Hogyan fogja kezelni az ebből következő társadalmi méretű konfliktusokat? Ki és mit fog válaszolni az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos kérdéseire?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi