DR. SÓS TAMÁS

Full text search

DR. SÓS TAMÁS
DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A kormányzat már egy éve hitegeti az országot, hogy pillanatokon belül átalakítja a szakképzés rendszerét. Nos, egy év után a tervek szerint bevezeti a 9. évfolyamtól kezdődő 3 éves szakiskolai képzési rendszert, és többek között valószínűleg a regionális fejlesztési-képzési bizottságokat is megszünteti.
Teszem fel a kérdést az államtitkár úrnak: a hároméves képzés ilyen formában történő bevezetése nem visszalépés-e? Gyakorlatilag az oktatási szakemberek, a szakképzésben dolgozók egyre többen fogalmazzák meg, hogy legalább egy teljes generációról mond le a kormányzat, ami megengedhetetlen.
A problémák gyökere ugyanis eléggé összetett, a családi életvitelből következik, sok gyermek óvodába sem jár, illetve későn kezdi az óvodát, mondjuk, ötéves korban, a kisgyerek elsődleges szocializációja a kezdeti fejlesztések nélkül a mélyszegénységből indul, majd az általános iskolában, és ma nem kevesen vannak. Az agresszivitás feltételezhetően ebből következően nőni fog, és a különböző közösségekből ezek a gyerekek kilógnak. Elkerülhetetlen tanulási kudarcaikat kompenzálni kell, a rendszer így nem fogja, és félő, hogy ez így fog megvalósulni. A felső tagozatban pedig egyre többet hiányzik, néhányszor évet ismétel, túlkorosként egyre elviselhetetlenebb lesz, bukdácsolva veszi az akadályokat. Gyakorlatilag ezek a gyerekek a szakiskolába bekerülve egyre nehezebben motiválhatók.
Gond ezekkel a módosításokkal, hogy a munkaerő-piaci helyzetet érdemben nem javítják, nem lesz biztosabb állásuk azoknak, akik a hároméves szakiskolai képzésben vesznek részt. Teszem fel a kérdést: miért akarnak több ezer fiatalt és pályakezdő munkavállalót mélyszegénységbe taszítani állami intézkedésekkel?
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
(16.20)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi