GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. (Folyamatos zaj. - Számos képviselő elhagyja az üléstermet. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Államtitkár Úr! Három hete nem interpellálom, nem kérdezem sem a minisztert, sem önt, egyszerűen azért, mert eltelt egy év a nemzeti együttműködés jegyében, azóta meg eltelt három hét, és arra vártam, hogy a második esztendő kezdete más lesz, mint az első esztendő teljes lefolyása. Semmivel nem másabb, sőt rosszabb, mert a munkavállalók képviseletével önök ugyanúgy nem tárgyalnak, és olyan típusú kérdések tekintetében, amelyek az ő jogaikat zúzzák szét, mondhatom akár az egyes munkajogi tárgyú törvények kérdéskörét, mondhatom akár az Országos Érdekegyeztetési Tanácsot érintő kérdések sokaságát.
Az a baj, tudja, államtitkár úr, hogy az rugalmasság és biztonság kérdése tekintetében önök csak az egyik tételt ismerik, a rugalmasság tételét, ami alapvetően a munkaadóknak, a munkáltatóknak kedvez. Ezzel önmagában nincs baj, mert nem baj az, hogyha rugalmasabb a rendszer, de azzal már igen, hogyha a másik oldalát, a védettséget, a biztonságot megpróbálják annullálni, azt megpróbálják teljeskörűen likvidálni, a kiszolgáltatottságot pedig megalapozni. Az a baj, hogy a munkaadók jogai töretlen módon nőnek, miközben a munkavállalóknak a jogai töretlen módon sérülnek és csökkennek.
Tudja, példák sokaságát lehet mondani, akár a munka törvénykönyvét érintő kérdésekhez illesztetten is, a próbaidőtől kezdve a pótlékok 50 százalékos elvesztéséig, ami szabadidőben megváltható, a szabadság kivételétől kezdve az érdekegyeztetés lenullázásán keresztül sok-sok mindenen át, akár a munkaerő-kölcsönzés öt évre történő kiterjesztésére is.
Miért nem akarnak önök a munkavállalókat képviselőkkel szóba állni? Miért nem akarnak önök egyeztetni és tárgyalni? Miért csak a munkavállalók kárára kívánnak cselekedni? Miért akarják azt, hogy a munka és a társadalmi béke gyakorlatilag annullálódjék, felszámolódjék?
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi