GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ajánlás 90., majd ezt követően a 208. pontjához akarok ebben a vitaszakaszban hozzászólni.
Úgy látom, hogy nem sikerült az általános vitában kellően megvilágítanom, hogy miért érzem azt, hogy gond van a 90. ajánlási pontban az egyetemleges felelősséggel. Itt szerintem mi egy nagyon korrekt javaslatot tettünk képviselőtársaimmal, amikor azt mondjuk, hogy minden olyan esetben, amikor közös ajánlattevők vannak, akkor a szerződés teljesítéséért az ajánlatkérő felé csak a szerződés teljesítésében való részvétel arányában kelljen megfizetni.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ha ez a paragrafus így marad, hogy egyetemleges felelősség, akkor ez azt jelenti, hogy minden olyan kis- és középvállalkozás, aki a 25 százalékot eléri, márpedig azt nem nehéz elérni egy-egy beruházáson belül, egyszerűen nem tud vállalkozni, nem mer vállalkozni, nem tehet ajánlatot, mert nem tud önmagában garanciát vállalni egy esetleges csőd vagy felszámolás esetén a teljes projektért.
(21.00)
Nyilván, hogy ő csak a saját maga által vállalt szakaszra vagy objektumra… - nem akarom részletezni, tehát csak arra vállalhat kötelezettséget, ami az ő ügykörébe esik, de nem vállalhat az egészre, különben ő lenne a fővállalkozó, tehát akkor nem lenne értelme, hogy valakivel közösen vállalkozzon egy adott projekt elvégzésére. Tehát kérem önöket, hogy gondolják végig még egyszer. Én azt sem bánom, ha a kormánypárti képviselők közül valaki ezt a nevére veszi, de meggyőződésem, az, hogy egyetemleges felelősség van, tehát aki a jogot ismeri, az tudja, hogy mit jelent az egyetemleges felelősség. Tehát ezt egy ajánlatban 25 százalékos részvétellel bíró kis- és közepes vállalkozótól elvárni teljesen irreális. Azt hiszem, ha ez egy így marad és elutasítják, akkor a kormány valójában csak beszél arról, hogy pártolja, segíti és támogatja a kis- és közepes vállalkozásokat, de valójában a szó és a tett egysége ebben az esetben is hiányzik.
A másik a 208. számú ajánlási pont, ehhez kérném a támogatást. Szeretném elmondani és hangsúlyosan aláhúzni: arra semmi garancia nincs, hogy egy közbeszerzési eljárás az első folyamatban, az első szakaszban érvényes és eredményes lesz. Mert ha arra lenne valami garancia, hogy minden ajánlatkérés esetén igaz az, hogy az első forduló eredményes és sikeres, akkor semmi gond nincs azzal, hogy az ajánlatkérő hozza nyilvánosságra a rendelkezésre álló fedezetet. De ebből - és nekem az a gondom - sportot lehet csinálni, mert az adott körben lévő ajánlattevők ismerik egymást, tehát be lehet húzni a csőbe az ajánlatkérőt azzal, hogy nem lesz sikeres az első, de már megtudják, hogy mennyi pénze van arra az adott projektre, és ennek függvényében fognak tudni a második körben ajánlatokat tenni. Tehát annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, kérem, hogy ezt a 208. számú ajánlásunkat támogassák.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi