GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elsőként a 370. számú ajánlási pontról szeretnék beszélni, amelyet Ipkovich György képviselőtársammal adtunk be. Valójában arra vonatkozik, és ez is egy olyan pont, amit az előbb Apáti képviselő úr elmondott, hogy számos esetben olyan pongyola megfogalmazást tartalmaz a törvényjavaslat, hogy itt mi megfordítanánk azt a rendszert, hogy hogyan lehet a szerződéskötést megtiltani, milyen esetekben lehet ezt megtiltani. Sajnálom, hogy a bizottságban egyharmados támogatást sem kapott.
S hogy ne kelljen még egyszer szólnom, a 376. számú indítvány megint csak Scheiring Gábor és Schiffer András képviselő urak javaslata. Az előző hozzászólásában a képviselő úr már érintette, hogy nem szerencsés, és ebben a vonatkozásban állítom, hogy a most hatályos törvény sokkal jobb. Tehát ennek a hatóságnak az Országgyűlés alá rendelése természetes és elvárható dolog lenne, és ugyanúgy, mint az előbbi törvényben, ez nemcsak felveti a gondolatot, hanem megoldást is kínál rá, hogy a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, azt gondolom, hogy fontos lehet. Nem akarok most más törvényt idecitálni, ahol az Országgyűlésnek adtak megfelelő jogosítványt, de ugyanakkor, ha most az Állami Számvevőszékről szóló törvényre gondolok, akkor meg azt mondom, egyenes folyománya az, hogy hogyan negligálja a kormány az Országgyűlés ellenőrző szerepét és funkcióját.
A végére hagytam a 383. számú indítványt, különösen azért, mert ez egy sarokpontja ennek a törvényjavaslatnak: az, hogy a közbeszerzésről, egy adott lebonyolított közbeszerzésről az információk mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Mint a korábbi ciklusban a közbeszerzési albizottság vezetője, tudom, hogy hónapokat töltöttünk azzal, és kaptunk nagyon sok kritikát azért, hogy ezt szerettük volna a törvénybe beépíteni. Bizonyos részei bekerültek, itt most a képviselő urak ezt nagyon konkrétan megfogalmazták, hogy az információkat hogyan, milyen formában és ingyenesen kell közzétenni, és kihasználva a mai modern informatikai lehetőségeket.
Ha valami a feketegazdaság, a korrupció elleni fellépés eszköze, az a nyilvánosság, és ez a szabály csak erről szól, hogy a nyilvánosságot erősíti, gyengíti az eltakarást, az elhallgatást. Különös tekintettel az előző vitaszakaszban szerepelt az, hogy egyedi eljárási megoldásokat alkalmazhatnak az ajánlatkérők, itt ad absurdum azt mondanám, hogy az egyedi eljárás az lesz, hogy nincs semmilyen szabály, és történik valami. De abban a pillanatban, ha akár az ajánlatkérőnek a felhívást, az ajánlattevőnek az ajánlatát, a győztes ajánlatot nyilvánosságra kell hozni, azt hiszem, hogy akkor mindenki számára világossá válik, hogy egy korrekt és tisztességes folyamat zajlott le egy adott projekt keretében.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi