SCHEIRING GÁBOR

Full text search

SCHEIRING GÁBOR
SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen a lehetőséget. Bízom benne, hogy ebbe a hat percbe most már a maradék javaslataim is bele fognak férni.
A kis- és közepes vállalkozások szempontjából mindenképpen szeretném kiemelni azt a javaslatunkat, hogy előzetes közbeszerzési tervet kelljen minden közbeszerzési körbe tartozó intézménynek készíteni. Ez borzasztóan fontos abból a szempontból, hogy előre tudjanak készülni a helyi mikrovállalkozások is az ajánlattételre. Számukra ez a lehetőség, hogy egy adott évre előre látják a vonatkozó beszerzéseket, nagyfokú könnyebbséget jelent pontosan azért, mert kisvállalkozások, mikrovállalkozások számára nagy nehézség lehet a pályázás. Ha előre tudnak kalkulálni, előre tudnak tervezni, az nagy könnyebbség számukra. Azt gondolom, hogy ez nem jelent túlzott, nagy többletterhet az önkormányzatokra, állami hivatalokra, viszont a kis- és közepes vállalkozásoknak, mikrovállalkozásoknak ez nagy könnyebbséget jelenthet.
Szeretném kiemelni azt a 171. ajánlási pontot, amely egészen érthetetlen módosításra reagál a részünkről. Nem nagyon látjuk azt, hogy miért volt szükség arra, hogy az új közbeszerzési törvény azt a meglehetősen fontos vívmányt teljes egészében a kukába hajítsa, amely a fogyatékosok igényeiről szól. Arról szól, hogy a fogyatékosok igényeire a közbeszerzések során reagálni kelljen.
Egészen elképesztőnek tartjuk, hogy a kormánynak ez a kötelezettsége kikerült az új közbeszerzési törvényből, és részben a fogyatékosokra vonatkozó kötelezettségeket szeretnénk újra visszapakolni a közbeszerzési törvénybe, másfelől pedig egy újabb szempontot emelnénk be, ez pedig a fenntarthatóság szempontja, amelyet szintén kötelezővé tennénk mint figyelembe veendő szempontot a közbeszerzések műszaki követelményeinek meghatározása során. Azt gondolom, hogy ha már a zöld közbeszerzések megvalósítása várat is magára, legalább egy ilyen apró lépést meg lehetne tenni, a műszaki követelmények során figyelembe vetetni kötelezően a fenntarthatóság szempontját.
Kiemelném szintén a vállalkozások érdekeit szolgáló 210. ajánlási pontot, amely a hiánypótlásokkal kapcsolatos visszaéléseket hivatott felszámolni. Nagyon gyakori az, hogy a hiánypótlással csuklóztatják gyakorlatilag a cégeket, és azok a cégek, amelyek nem pótolják a hiányt időben, gyakran indokolatlanul zárják ki a közbeszerzési eljárásból. Mi ezt a területet szabályoznánk újra.
Borzasztóan fontosnak tartom a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás körének pontosítását. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás gyakorlatilag teljesen minimálisra csökkentett közbeszerzési eljárás, és ahhoz, hogy ilyen mértékben csökkentsük az átláthatóságot, a nyilvános ellenőrzést, ehhez mindenképpen részletes szabályok kellenek.
Mindenképp részletes indoklás kell ahhoz, hogy ezt megtehesse az ajánlatkérő, ezért teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy a korábbi szabályozást, amely pontosan meghatározta azokat a feltételeket, amelyek esetén hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást lehet lefolytatni, ezeket a feltételeket, részletesen szabályozott feltételeket önök kidobták, mi ezeket mindenképpen visszatennénk a közbeszerzési törvénybe. A műszaki-technikai sajátosságok, művészeti szempontok, kizárólagos jogok védelme, előre nem látható körülmények miatti beszerzések és a többi; ezek lennének azok a konkrét feltételek, amelyekre mindenképpen hivatkozni kellene.
Köszönöm szépen Göndör képviselőtársamnak, hogy a 311. ajánlási pontot részletesen bemutatta. Valóban itt egy egyszerűsítést javaslunk. Még két pontot emelnék ki. Ebből az egyik a 319-321., amely az értékhatárokra vonatkozik. Önök egy újabb értékhatár-emelést javasolnának az építési beruházások esetében; 150 millió forintra emelnék a közbeszerzési eljárást. Ez indokolatlanul magas értékhatár, ami alatt nem kötelező a közbeszerzési eljárás lefolytatása. Ezt semmiképp sem tartjuk elfogadhatónak, ezért nyújtottunk be módosító javaslatot ehhez a ponthoz.
Talán az egyik legfontosabb javaslatunk, amit még egyszer be fogunk nyújtani, ha nem menne át, majd egy külön, önálló törvénycsomag keretében talán, ez a 359. ajánlási pont, ahol meglehetősen határozott eszközt adnánk a jogalkotó és a kormányzat kezébe arra nézvést, hogy a közbeszerzések kapcsán fennálló lánctartozások problémáját egyszer s mindenkorra megoldjuk.
Ez a 359. ajánlási pont a kiíró felelősségét és érdekeltségét rögzítené a tekintetben, hogy ő legyen érdekeltté téve abban, hogy csak és kizárólag azokat a közbeszerzési projektumokat, beruházásokat vegye át, vehesse birtokba, amelyek esetében minden alvállalkozó ki van fizetve, és csak akkor vehesse át, ha a fővállalkozók nyilatkoztak arról az ajánlatkérő számára, hogy valóban ki vannak fizetve az alvállalkozók.
Borzasztóan nagy probléma az alvállalkozó kifizetetlensége. Mi ezt ezzel a viszonylag egyszerű javaslattal úgy kívánnánk orvosolni, hogy magának az ajánlatkérőnek legyen érdekeltsége abban, hogy a fővállalkozó ne terhelhesse át az alvállalkozókra az amúgy alacsonyabb árszinten megtett ajánlatával járó többletköltségeket. Ezt borzasztóan fontos módosítási javaslatnak gondolom, amit mindenképpen a figyelmükbe ajánlanék.
És ha még itt egy túlfutásra van ez utolsó lehetőségem, akkor a 376. pontra felhívnám még a figyelmüket. Jó ötletnek tartjuk a közbeszerzési hatóság létrehozását, ugyanakkor azt gondolom, hogy pont a közbeszerzések esetében, ahol a közbeszerzések legnagyobb volumenét a kormánynak hierarchikus alárendeltségben működő költségvetési szervek folytatják le, pont itt tartom teljesen indokolatlannak azt, hogy gyakorlatilag egy az egyben a kormány alá rendelik a közbeszerzési hatóságot. Teljesen egymásra csúsznak az érdekeltségi körök, így a korrupció melegágyát jelentheti ez újra, ezért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) mindenképpen javaslom, hogy vonják ki a kormány hatálya alól a közbeszerzési hatóságot.
Köszönöm szépen a lehetőséget.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi