DR. GYENES GÉZA

Full text search

DR. GYENES GÉZA
DR. GYENES GÉZA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Azért rövidebb leszek, mint hat perc.
Nekem mint orvosnak, aki az egészségügyben, igaz, most már csak dolgozott, tehát múlt időt tudok használni, roppant fontos lett volna valóban ennek az adóbevételnek az egészségügyre való fordítása, hiszen az egészségügyi megelőzésre, illetve a gyógyításra is kevés a pénz. Kénytelenek vagyunk valóban beérni azokkal az ígéretekkel, amely szerint ezt az összeget megpróbálják az egészségügy számára elérhetővé tenni, illetve remélhetőleg a 2011-12. évre majd megállapított egészségügyi költségvetéshez jöhet valami pluszként hozzá. Bíznunk kell a kormányzatban, nem tudok én sem mást tenni ez ügyben.
Az persze, hogy ez az egész adóbevétel mennyire őszintén népegészségügyi célt szolgál, megértem ugyan a logikáját, de én abban nem hiszek, hogy a fogyasztási szokásokat majd a piacra bízzuk. Ez egy elég lassú folyamat szerintem, amíg ebből lesz valami, és tegnap is annak adtam hangot, hogy én inkább a valóban egészséges élelmiszereket előállító, gyártó és forgalmazó cégeket pontosan bizonyos adókedvezményekkel ösztönözném arra, hogy elkezdjék ezt, mert rettentő fontos lenne, hogy azok a gyártók, forgalmazók és élelmiszer-előállítók valóban olyan ételféléket és táplálékot tegyenek az emberek asztalára, ami egészséges. Mert, higgyük el, az emberek ahhoz szoknak, azt eszik, amit az asztalukra tesznek. És ha azt akarjuk elérni, és a népegészségügyi szempont lenne a vezető, és nem csak az, hogy legyen egy pluszadóbevétel, mert képviselő kollégám ezzel a gyanúperrel élt bizonyos fokig, hogy itt csak csupán az adóbevétel a fontos, nem is annyira a népegészségügyi szempont, én orvosként bízom benne, hogy igenis fontos ez a szempont, csak akkor nem biztos, hogy ezt az eszközt kell választani.
(22.40)
Mert amíg az élelmiszergyártók ilyenfajta eszközök hatására gyakorlatilag átállnak a feltehetőleg egészséges élelmiszerek gyártására, az túl hosszú idő. Itt egy olyan népegészségügyi program kell, hogy a kormány részéről ez kapja a prioritást, amely kapcsán igenis, elindul az a folyamat, amelynek a végeredménye az lesz, hogy Magyarországon az ipart, a feldolgozóipart, a mezőgazdaságot és elsősorban a hazai ipart, a hazai mezőgazdaságot ösztönözzük arra, hogy itt, az országban állítsák elő jó minőségben azt az élelmiszert vagy azt az élelmiszer-alapanyagot, ami valóban szolgálhatja az egészséges táplálkozást, és ezáltal, valóban egyetértek, nagyon sok népegészségügyi problémának lehetne elejét venni.
Ha ezen a módon beindul az élelmiszeripar, azt hiszem, még az adókedvezmény ellenére is több adót fog termelni, több munkahelyet fog létesíteni, termelést fog fokozni, adóbevételt fog termelni - azt hiszem, ezt mondtam volt -, de nem ez lesz a legfőbb, hanem az, hogy végre elindul az a folyamat, amiről Magyarországon ugyan már beszélünk évtizedek óta az egészségmegőrzés, megelőzés programjáról, de érdemben igazából soha nem indult el, olyan méretben legalábbis, ami ettől várható. Pedig ezeket a programokat, ezeket a népegészségügyi programokat, más országok is bebizonyították, hogy lehet eredményesen csinálni, és valóban lehet olyan eredményt elérni, aminek következtében bizonyos népbetegségekben, gyakorlatilag mondhatjuk mi is, bizonyos betegségekben, halálokokban statisztikák szerint Európa sereghajtóinak számítunk. Nekem, orvosnak végül is az a sikeres politika, akár adópolitika is, ami azt eredményezi, hogy Magyarországon ezek a gyalázatos állapotok, az egészségügyi, betegségi statisztikák tényleg javuljanak. Mi a fene lehet egy országban egy kormány dolga, egy tisztességesen dolgozó kormány feladata, mint hogy a saját állampolgárait a lehető legjobb egzisztenciális és a lehető legjobb egészségi állapotban tartsa? És ezért a megelőzésnek nagyon nagy szerepe van, ennek a programnak is, ami, mondom, egy jó kezdetnek indul vagy indult, de úgy érzem, más taktikával, más eszközökkel az előbb elmondottakkal kellene nekilátni ahhoz, hogy itt végül is a népegészségügyi szempontok szerint valóban megvalósuljon, amit valamennyien szeretnénk, főképp a parlament orvos képviselői.
Köszönöm szépen a szót. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi