DR. KOVÁCS JÓZSEF

Full text search

DR. KOVÁCS JÓZSEF
DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint előterjesztő, a tegnapi napon az általános vitában Font Sándor bizottsági elnöktársam, ma pedig én szeretnék nagyon-nagyon röviden egy-két gondolatban az itt elhangzottakra reflektálni.
Közösen nyújtottuk be ezt a törvényjavaslatot, és egyetlen mondatot sem szeretnék abból megismételni, ami az általános vitában részleteiben kibontva elhangzott. A bizottsági munka meglehetősen aktív volt, öt bizottság kérte ki ezt a törvényjavaslatot, és mind az öt bizottság két bizottsági ülésen már túl van, a kapcsolódó módosító indítványok tárgyalására holnap kerül sor.
El szeretném mondani a módosító indítványokkal kapcsolatosan, hogy a szakmai bizottságok a maguk korrektségét azzal próbálták a bizottsági munkában bizonyítani, hogy egy LMP-s és két jobbikos javaslat esetében az előterjesztők távollétében megfogalmaztuk üzenetünket a kapcsolódó módosító indítványok elkészítésének lehetőségét illetően, amit természetesen mi nyilvánvalóan nem nyújthatunk be. Én nagyon remélem, hogy ezek benyújtásra kerültek.
A kétkedő képviselőtársaknak szeretném mondani, hogy az egészségügyi bizottság a népegészségügyi termékadóról szóló törvényhez egy bizottsági állásfoglalást készített, amely szintén házszabályszerű, és eljuttattuk mindhárom tárcához, éppen annak érdekében, hogy mindenképpen kérnénk, hogy mindenképpen egészségügyi, közvetetten népegészségügyi célokat próbáljon ez a bevétel szolgálni.
A módosító indítványokról általában annyit szeretnék mondani, hogy kormánypárti oldalról inkább kicsit puhító, kicsit könnyebbítő jellegű módosító indítványok jöttek, ezeket mindenképpen szakmailag próbáltuk értékelni. Ebben az esetben a kakaótartalmat illetően - ennyi szakmaiság engedtessék meg nekem - a fehér vagy a barna színű kakaó vagy éppen csokoládé vonatkozásában az édességtartalma ugyanannyi, tehát nem releváns ilyen értelemben a színe adott esetben a cukortartalom szempontjából. Ezt nem én mondom, ezt szakemberek mondták.
(22.50)
Tehát ennek megfelelően igyekeztünk az egyébként szerintem nem túl bonyolult szövegezésű, mindösszesen szűk tíz oldalban összeállított törvényjavaslat eredeti szövegéhez alkalmazkodni, nem makacsságból, nem fennhéjázásból, hanem kifejezetten szakmai indokok kapcsán és alapján.
A módosító javaslatokból, ahol pontosítás volt, kettőt, nevezetesen a 12. és 13. módosító javaslatot támogatásra alkalmasnak ítéltük.
Az ellenzék részéről, az ellenzéki képviselőtársak és bizottsági társak részéről inkább a törvényjavaslat szigorítása szerepelt több esetben. Nem gondoltuk - miután államtitkár úr is jelezte, hogy itt elindultunk egy úton -, hogy azonnal a szigorításnak valamilyen markánsabb formája jelenjen meg. Mi úgy gondoltuk, hogy ez, ha úgy tetszik, egy mindenképpen induló - és itt Göndör képviselőtársammal részben egy félmondatban vitába szeretnék szállni -, nem mindenképpen az adóbevétel és nem a pénzbevétel szempontját primeren szem előtt tartó javaslat, hanem igenis, korábban volt már más egészségügyi tárgyú törvény, ahol próbáljuk a lakosság figyelmét ilyen irányba terelni.
Képviselőtársam, ha meg tetszik engedni, önöknek volt egy olyan miniszterelnöke jelesül, akinek van is felesége, és én nagyon jó egészséget kívánok nekik ebből a szempontból, aki igenis ezzel a kérdéssel foglalkozott egyébként aktívan, és önök abban az időben nem tették meg azt, hogy tegyenek ilyen törvényjavaslatot. Ha úgy tetszik, én úgy gondolom, hogy semmiképpen nem helyes egy népegészségügyi programot és problémakört, nem megismételve a kérdéseket, politikai síkra terelni és mindenféle dologgal összekeverni, mindent mindennel magyarázkodásképpen összevissza keverni, aminek az élvezetére egyébként az éjszaka bőségesen volt lehetőségünk.
Én úgy gondolom, hogy tisztán maradjunk meg abban, hogy reméljük, ez népegészségügyi célokat szolgáló termékadó lesz. Természetesen lesznek olyanok, akiket ez érinteni fog, de mindenképpen olyanok ebben a pillanatban a mutatók, amelyeknek valahol a hozadéka meg kell hogy legyen. A skandináv országok is elindultak valamikor egy úton, ugyanott tartottak, ahol mi ma tartunk egyébként, és eljutottak valahová, és akkor nem kell az egészségbiztosításnak - teljesen mindegy, hogy magán- vagy állami biztosítói rendszerben - olyan abnormális, enormis méretű összegeket a betegek gyógyítására fordítani. Én úgy gondolom, hogy akkor, amikor ez gyerekeket érint - ma már elhangzott -, és olyan mértékben egészségtelen a magyar lakosság táplálkozási szokása és sok mindenféle egyéb szokása, amelyben ez legalább egy figyelemfelkeltéssel mindenképpen felér, nagyon remélem, hogy ennek lesz pozitív hatása.
Egyébként teljesen természetes, hogy minden esetben a halasztása, a kiérlelése, minél későbbi bevezetése… Én úgy gondolom, hogy ezt nem az adott időpontban kellene bevezetni, hanem akár már sokkal korábban be kellett volna vezetni, ez egy olyan horderejű kérdés. Igen, valóban, ezeket a törvényi rendelkezéseket meg kell hozni, nincs idő. Nem azért nincs idő, ebben nem akut halálozás és nem akut probléma következik be, én ezt nagyon jól tudom, de mindenképpen, ha egy nappal előbb tudunk lépni ebben a kérdésben, előbb tudjuk felhívni valakinek a figyelmét, az hátha a holnapi napon már erre odafigyel.
Tulajdonképpen úgy gondolom, hogy ami tegnap elhangzott, azt még egyszer szeretném aláhúzni. Igen, ha úgy tetszik, ez akár a magyar egészséges termékek, élelmiszertermékek fogyasztására is felhívja a figyelmet, ha úgy tetszik, egy alternatívát kínál azzal szemben, ami ellen, a multinacionális láncok ellen önök nagyon gyakran küzdenek és küszködnek a politizálásukat tekintve, amivel én személyesen egyetértek. Mi ezt nagyon jó szándékkal terjesztettük be, és én kérném mindenkinek a támogatását ennél a törvényjavaslatnál.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi