SPALLER ENDRE

Full text search

SPALLER ENDRE
SPALLER ENDRE (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Néhány aktuális fogyasztóvédelmi kérdésről szeretném a tisztelt Házat tájékoztatni.
Az elmúlt időszakban számos olyan hazai és európai mértékű problémáról adtak hírt a médiumok, amelyek arra hívták fel a figyelmet, hogy nem csupán hazánkban, hanem tőlünk nyugatabbra fekvő országokban is kiemelt feladatot jelent a piacfelügyeleti tevékenység, azaz annak garantálása, hogy az üzletek polcain csak biztonságos termékek legyenek kaphatók, legyen szó élelmiszerről vagy egyéb árucikkről. Ha a híradások mögé tekintünk, látható, hogy a hazai rendszer jól működik, a Magyarországon tevékenykedő piacfelügyeleti hatóságok jól végzik a dolgukat.
Mindenki számára megnyugtató volt az a hír, hogy hazánkban biztonsággal fogyasztható az uborka és minden egyéb zöldségféleség akkor, amikor más országokban egy komoly járvány kialakulását kötötték hozzá. Ehhez csupán egyetlen dolgot kell tenni: a magyar termelők áruját kellett fogyasztani. Persze, nem árt az elővigyázatosság sem a vásárlók részéről, hiszen egy másik hír arról szólt, hogy tavaly a legnagyobb hipermarketláncban lejárt kisgyermekeknek szánt kakaós italt találtak a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrei. A szervezet haladéktalanul intézkedett, a forgalmazást megtiltotta, és további ellenőrzéseket rendelt el, felhívta a fogyasztók figyelmét a szükséges és indokolt elővigyázatosságra, a szavatosság ellenőrzésének fontosságára. A hatóságok együttműködésének eredményeképpen pedig a Pest Megyei Kormányhivatal szabta ki a visszatartó erejűnek szánt bírságot.
Látszik tehát, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság, ha kell, a legnagyobb szigorral lép fel az egészségünket, még inkább gyermekeink biztonságát veszélyeztető üzletekkel szemben, és ez nem csupán az általános kereskedelmi ellenőrzések területére igaz. Az Európai Bizottság 2011. május 12-én tette közzé a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek gyorsriasztási rendszerének működéséről szóló 2010. évi összefoglaló jelentését; RAPEX névre hallgat ez a gyorsriasztási rendszer. A dokumentum szerint a gyors és eredményes hatósági fellépésnek köszönhetően egyre kevesebb veszélyes termék kerül az EU belső piacára.
És hogy ehhez hogyan járul hozzá a hazai szervezet? A jelentés szerint a RAPEX rendszerében valamennyi EU-tagállam aktívan részt vett a veszélyes termékek felderítése, riasztása, közzététele és a szükséges intézkedések megtétele révén. A tagállamok fele 2010-ben tovább erősítette tevékenységét. A legaktívabb országok között Németország és Bulgária mellett Magyarország található. A dobogós hely szerencsére nem azt jelenti, hogy a hazai piac fertőzöttebb lenne a többi tagállamhoz képest, hanem azt, hogy az NFH kiemelt területként kezeli a piacfelügyeletet, és már a vámellenőrzés során képes megakadályozni, hogy a veszélyes termékek egyáltalán megjelenjenek az üzletek polcain. A szép eredményhez gratulálunk Pintér István főigazgató úrnak.
Az NFH az idei évben is számos piacfelügyeleti vizsgálatot ütemezett be éves ellenőrzési programjába. A kontroll alá helyezett termékkategóriák között szerepelnek gyermekjátékok, járókák, háztartási eszközök és kéziszerszámok is. Fontos, hogy a hatóság olyan területként kezeli a nem biztonságos termékek kiszűrését célzó ellenőrzéseket, ahol nincs tolerancia. Meg kell találni, felelősségre kell vonni a jogsértőket.
Az állam felismerte, hogy a kemény fellépés azokon a területeken indokolt elsősorban, ahol a fogyasztók életét, testi épségét, egészségét vagy a fogyasztók széles körének vagyoni helyzetét veszélyeztetik az adott vállalkozások. Ahol az alternatív, ösztönző eszközök indokoltak, ott továbbra is élni kell ezekkel a lehetőségekkel, hiszen azt az uniós piacfelügyeleti jelentés is leszögezi, a vállalkozások is egyre komolyabban veszik kötelezettségeik teljesítését. A hazai tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ez nem csupán a termékbiztonsági előírások betartására igaz, hanem az általános, hagyományos kereskedelmi gyakorlatokra is.
A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján már olvasható és véleményezhető Magyarország új, középtávú fogyasztóvédelmi stratégiájának vitairata, amely szintén prioritásként kezeli a piacfelügyeleti tevékenység további fejlesztését. Nem kétséges, hogy a hazai hatóság ezen a területen nem enyhíthet szigorúságán, és az idei évben is ugyanazon a magas színvonalon látja el ez irányú tevékenységét, mint a tavalyi évben és az azt megelőző években.
(8.40)
Minden érdeklődőt szeretnék biztatni, hogy vegyen részt a fogyasztóvédelmi stratégia megalkotásában, várjuk a véleményeket, ötleteket, javaslatokat, hiszen a fogyasztóvédelem mindannyiunk közös ügye.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi