DR. SIMON GÁBOR

Full text search

DR. SIMON GÁBOR
DR. SIMON GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban az ön főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök úr ismét elkezdett a nyugdíjasokkal levelezni. Tudjuk, hogy ez nem egy új keletű szokása, ezt már megtette korábban is, csakúgy, mint a Fidesz korábbi alelnöke, Schmitt Pál. Schmitt Pál is levélben garanciát nyújtott Magyarország közel 3 millió nyugdíjasának. A nagy különbség csak az, hogy Schmitt Pál ezt a Fidesz költségére tette egy kampánylevélként, míg Orbán Viktor miniszterelnök úr a nyugdíjkasszából, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság pénzéből küldözget leveleket.
Sajnos nagy a baj, mert ha önök megvédenek valamit, akkor abból rögtön óriási probléma lesz. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Ülj már le!) Hogyha megvédik Magyarországot, akkor zuhan a forint; hogyha megvédik a nyugdíjakat, akkor ellopják a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat; ha megvédik a frankhiteleseket, akkor (Lukács Zoltán: Úgy van!) másnap újabb kilakoltatások lesznek Magyarországon. (Zaj a kormányzó pártok padsoraiból.)
Na, de miről is szól ez a miniszterelnöki nyugdíjvédelem? Arról, hogy a nyugdíjak az infláció mértékével emelkedhetnek csak, nincs semmilyen korrekció. Azt sem veszik figyelembe, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár eltér a lakossági fogyasztói árindextől.
Például nagyobb súllyal esnek latba az élelmiszerek és a közüzemi díjak. Néhány alapvető élelmiszer ára, különösen az elmúlt időszakban, az elmúlt egy évben nagymértékben növekedett: a cukor 44 százalékkal, a burgonya 39 százalékkal, a liszt 33 százalékkal, az étolaj 20 százalékkal, a kenyér 12 százalékkal, a tej 11 százalékkal drágult. Ehhez képest azt szeretném kérdezni az államtitkár úrtól, és rajta keresztül Orbán Viktortól is, hogy ilyen árváltozások mellett a 4,2 százalékos nyugdíjemelés mire elég.
De hát azt mondhatjuk, hogy nem jár jobban a lakosság akkor sem, hogyha a közüzemi díjak változását nézzük. Különösen néhány fideszes polgármester jár élen a közüzemi díjak emelésében. Nézzünk néhány példát! Hódmezővásárhelyen a lakbért 15 százalékkal, a hulladékszállítást 7,5 százalékkal, a lakossági vizet 6 százalékkal, a közüzemi vízdíjat 12 százalékkal emelték. Nyíregyházán a vízdíj 5,7 százalékkal, Debrecenben pedig, egy burkolt emeléssel, egy olyan alapdíjat vezettek be, hogy ott is jóval nagyobb az emelés mértéke.
Miskolcon se sokkal jobb a helyzet, szinte minden emelkedik. Kriza Ákos fideszes polgármester például a vízdíjat 4,2 százaléktól 13,8 százalékig akarja emelni, legalábbis ilyen előterjesztést küldött a közgyűlés tagjainak. A városi tömegközlekedés díjai 4,4-ről 8,3-ra emelkednek.
Mire elég a 4,2 százalék? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát. - Lukács Zoltán: Felháborító!) Egyetért-e a fideszes polgármesterek intézkedéseivel? (Taps az MSZP padsoraiból. - Közbeszólás ugyanonnan: Úgy van!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi