HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek a képviselő úrral abban, hogy az öngyilkosságok megelőzésében valóban szerepet játszik a pszichiátriai betegek korai kezelésbe vétele is.
Erre, valamint a mentális betegségek, köztük a depresszió egyre fokozódó népegészségügyi jelentőségére tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium prioritásként kezeli a pszichiátriai ellátás átfogó fejlesztését.
(18.00)
Ahogyan azt a képviselő úr is jelezte, a 2006-2007-es átgondolatlan kormányzati lépések következtében, amelyek során az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet is megszüntetésre került, az aktív pszichiátriai ágyak száma 25 százalékkal csökkent, amit nem követett a rehabilitációs ágyak növekedése. A kormányzat ezért is elkötelezett az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, vagyis az OPAI kialakítása mellett.
A jelenlegi szakmai koncepció értelmében az OPAI egy korszerű, szervezési, módszertani, oktatási és tudományos feladatokat is ellátó, a betegfolyamatokat követő és bizonyos speciális területeket kiemelt módon ellátni képes központ funkcióját töltené be. Az új intézet speciális járó- és fekvőbeteg egységei révén biztosítaná azokat az ellátásokat, amelyek a legmagasabb progresszivitási szintet teszik szükségessé, és jelenleg nem, vagy csak korlátozott mértékben biztosítottak az ellátórendszerben.
A Semmelweis-terv megvalósításáról szóló kormányhatározat értelmében az új országos pszichiátriai és addiktológiai intézet megvalósíthatósági tanulmányát a Nefmi 2011. december 31-éig készíti el.
Emellett az öngyilkosságok megelőzésében fontos szerepet játszik a gondozóintézetek megerősítése is. Ennek érdekében minisztériumunk 2011. november 1-jétől egy olyan új, teljes mértékben teljesítményalapú finanszírozást vezetett be, amely képes a lakosság közeli gondozási tevékenység sajátosságait jobban honorálni. Ezen túl a tárca több mint 13 milliárd forinttal támogatja majd hat régióban a pszichiátriai és az addiktológiai rehabilitáció fejlesztését.
Kérem, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi