HORVÁTH LÁSZLÓ

Full text search

HORVÁTH LÁSZLÓ
HORVÁTH LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! A természetes erőforrásból táplálkozó, radon tartalmú vulkáni kigőzölgés, a szén-dioxidos szárazfürdő-kezelés Magyarországon egyedül a Heves megyei Mátraderecskén vehető igénybe. Hazánkban egyedül Mátraderecskén létezik az úgynevezett mofetta, amely kiválóan alkalmas az érszűkület kezelésére.
A lehetőség kiaknázása érdekében az első Széchenyi-terv támogatásával, közel 400 millió forintos beruházással 2001 és 2003 során gyógyászati központ épült a településen. Ám sajnos a mofettakezelés mind a mai napig nem részesül társadalombiztosítási támogatásban, annak ellenére, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató azt több alkalommal is kezdeményezte. Sőt, annak ellenére sem történt meg a befogadás, hogy azt egyébként az OEP és az egészségügyi szaktárca is támogatta. A központ szolgáltatásai így jelenleg teljes térítési díj ellenében vehetők igénybe, miközben a felmérések szerint Magyarországon a lakosság körében sajnos továbbra is vezető szerepet játszanak az érmegbetegedések. Ráadásul az eddigi tapasztalatok, a fizetős kezelés tapasztalatai azt mutatják, hogy a mofetta költségtakarékos és hatékony, az életminőség javulását eredményezi, elsősorban a fájdalom csökkenése, a járástávolság megnövekedése és a lábamputációk elkerülése révén.
Az új kormányzati ciklusban az érintett szaktárcák részéről fogadókészség volt látható a szén-dioxidos gyógygázkezelés társadalombiztosítási finanszírozásba történő befogadása ügyében. A tárgyalások eredményeképpen a 2011. május 31-ei Magyar Közlönyben megjelent “Az orvosi rehabilitáció céljából társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátásokról” szóló NEFMI-rendelet, amely végre keretet adhat a mofettás kezelések árát megállapító ártárgyalásoknak.
Tisztelettel kérdezem miniszter urat, mikorra várható, hogy a betegek támogatással vehetik igénybe a mofettakezelést.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi