DR. GYIMESI ENDRE

Full text search

DR. GYIMESI ENDRE
DR. GYIMESI ENDRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! A T/4859. számú, a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat a szellemi tulajdon védelme területének törvényei, így a szabadalmi törvény, a védjegytörvény, a formatervezési minták oltalmáról szóló törvény, a használati mintákról szóló törvény, a topográfiai oltalmi törvény, valamint a szerzői jogi törvény módosítását célozza. A törvényjavaslat egyrészt technikai korrekciókat, másrészt szükséges tartalmi változásokat irányoz elő, ez utóbbiakra kívánok egy kicsit részletesebben is kitérni.
Elsőként említendő a szabadalmi törvény azon módosítása, amely a Magyarországon hatályosítani kívánt európai szabadalmakat érinti. Ezek esetében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához szükséges az előírt fordításokat benyújtani. Az ilyen fordításokra vonatkozó szabályokat hazánk számára az ez év január 1-jén hatályba lépett - ahogy államtitkár úr is említette -, úgynevezett londoni megállapodás és a szabadalmi törvény legutóbbi módosítása könnyítette meg, egyes jól körülhatárolható esetekben. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy e könnyítéssel a szabadalmas nem minden esetben szeretne élni, főként azért, mert így nem áll majd rendelkezésére magyar nyelven a szabadalom teljes szövege. Ez pedig a kártérítési igények érvényesítése során egy szabadalombitorlási perben bizonyítási nehézségeket okozhat. Ezért a szabadalmi törvény javasolt módosítása egyfelől lehetővé teszi, hogy a szabadalmas az angol nyelven megadott európai szabadalmak hatályosítását a teljes szöveg magyar fordításának benyújtásával végezze el, másfelől pedig biztosítja, hogy a szabadalmas az európai szabadalom igénypontokon kívüli szövegének magyar nyelvű fordítását a hatályosítási szakaszon túl is bármikor benyújthassa a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához.
A bíróságok felesleges ügyterhét hivatott csökkenteni a szabadalmi és formatervezési törvény azon módosítása, amely előirányozza, hogy a szabadalmi és formatervezési, mintaoltalmi ügyekben a feltalálói, szerzőségi minőség vagy a részarány módosítására vonatkozó konszenzus megléte esetén ne legyen szükség külön peres eljárást indítani. A feltalálóra, illetve szerzőre és a szerzőségi arányra vonatkozó bejegyzés módosítását így valamennyi érdekelt fél egybehangzó nyilatkozatának becsatolásával lehet majd kérni. Az előirányzott módosítás az iparjogvédelmi törvények utaló szabályaiból következően a növényfajta nemesítőjére, a használati minta feltalálójára és a topográfia szerzőjére is vonatkozik.
A törvényjavaslat a szabadalmi törvényben kiegészíti a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának hatáskörére vonatkozó szabályokat, amelynek alapján a hivatal fogja egységesen ellátni a kutatás-fejlesztési tevékenységek minősítésével kapcsolatos feladatokat. A szabályozott minősítési eljárás célja, hogy jogbiztonságot teremtsen a K+F adókedvezmények igénybevétele tekintetében, hozzájáruljon az adóelkerülés csökkentéséhez a K+F adóösztönzők terén, valamint megkönnyítse a jogalkalmazó szervek, így különösen az adóhatóság munkáját. A minősítés lefolytatására és a kapcsolódó feladatok ellátására vonatkozó törvényi szintű részletszabályozókat az innovációs törvény és az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazzák majd.
Áttérve a szerzői jogi törvény módosítására, szükséges hangsúlyozni, hogy a javaslat nem jelenti a hatályos szerzői jogi szabályozás átfogó felülvizsgálatát, hanem a kulturális ágazatban az elmúlt másfél évtizedben bekövetkezett technológiai, piaci változások, valamint Magyarország uniós tagságával járó szabályozási igények tették ezt halaszthatatlanul indokolttá. A törvényjavaslat e körben elsősorban a közös jogkezeléssel, annak szervezeti rendszerével, valamint a közös jogkezelő szervezetek működésével és gazdálkodásával kapcsolatos törvényi előírások módosítására tesz javaslatot.
A módosítás mind a jogosultak, mind a felhasználók érdekeit szolgálja, és a közös jogkezelés fejlesztéséhez járul hozzá a hatékonyságon alapuló, átlátható közös jogkezelési rendszer megteremtésével. Ennek érdekében a javaslat korlátok közé szorítja a jogosultaknak járó jogdíjakból történő levonásokat, valamint megteremti a szociális, kulturális célú felhasználás kormányzati kontrollját. A törvényjavaslat ugyanakkor szem előtt tartja a közös jogkezelő egyesületek kialakult önkormányzatiságát és a kulturális ágazatban betöltött egyedi szerepét. Ezt erősíti, hogy az új szabályozás a jelenleginél szigorúbb nyilvántartásba-vételi szabályokat bevezetve nem teremt versenyhelyzetet a szerzői vagy a kapcsolódó jogi jogosultak azonos jogainak közös jogkezelését ellátó szervezetek között. A törvényjavaslat továbbá a társadalmi környezetre is figyelemmel van, ezért a joggyakorlás kiegyensúlyozottságának erősítése jegyében megreformálja a díjszabályok jóváhagyási rendjét, így kiszámítható menetrendet vezet be, és szélesebb körben írja elő a felhasználók bevonását a díjszabástervezetek véleményezésébe.
Összegzésként tehát elmondható, hogy a javaslat egy hatékonyságon alapuló, átlátható közös jogkezelési rendszer megteremtését tűzi ki célul. Ezzel kívánja elősegíteni egy innovatív környezet kialakítását, kialakulását, hozzájárulva az új üzleti modellek létrehozásához, valamint a kulturális sokszínűséghez és a hazai repertoár színesítéséhez.
A szerzői jogi törvény módosítása kapcsán még kiemelést érdemelnek azok a kisebb módosítások, amelyek például a vonatkozó uniós irányelvekkel összhangban módosítják a sugárzás fogalmát, valamint a követő joggal és az úgynevezett fizető köztulajdonnal kapcsolatos rendelkezéseket.
Mindezek alapján, örülve annak, hogy az előzőekben ismertetett két bizottság is egyhangúlag támogatta a törvény elfogadását, kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi