DR. LENHARDT BALÁZS

Full text search

DR. LENHARDT BALÁZS
DR. LENHARDT BALÁZS (Jobbik): A jelen előterjesztéssel az a problémánk, hogy 2001-ben kezdődött ez az egész válság, amikor hagyták, és a Fidesz-kormány elfogadta a hitelpiacokról és pénzintézetekről szóló törvénynek azt a módosítását, amely lehetővé tette, hogy a bankok egyoldalúan módosítsák azokat a feltételeket, ami például a kamat, a díjak, a költségek, illetve minden olyan egyéb, amit rá tudtak terhelni a szerencsétlen hitelfelvevőre. Ez volt az ősbűn, és ezt kellene rendbe tenni, de sajnálatos módon még mindig ott szerepelhet a Hpt. törvény 143. §-ában ez a kitétel. És ugyan volt már többszöri mentőcsomag, amikor arról beszéltek, hogy megmentik a devizahiteleseket, de úgy tűnik, banki nyomásra ezt még egyetlenegyszer sem sikerült oly mértékben módosítani, hogy egyszer s mindenkorra kikerüljön ez a törvényből. Ez példátlan és elfogadhatatlan. Lehet itt kis lépésekben haladni, de ez az egész probléma akkora, hogy egyszer s mindenkorra meg kellene oldani.
Ehhez a most 30 százalék körüli THM-en rögzített alap nem megfelelő megoldás. Ehhez sokkal nagyobb bátorságot kellene tanúsítani, és ki kéne zárni a banki nyomást, és azt a fajta befolyást, amit minden pénzintézeti törvény kapcsán a Bankszövetség illetékesei kifejtenek önökre. Példátlan az, amilyen nyíltsággal Matolcsy György a múlt héten bejelentette - és ezt megerősítette Patai Mihály, a Bankszövetség főtitkára -, hogy gyakorlatilag a Bankszövetség fogja kidolgozni az új bankmentő csomagot. El is ismerik! Tehát nem a magyar kormány, hanem az érdekelt bankok. És meg is nevezte azt a hat bankot, amelyeknek a képviselője lesz a felelős, és vezérigazgatói szinten tákolják majd össze a megoldást a devizahitelesek javára. Sajnos van egy sejtésünk, hogy milyen megoldás lesz, és kinek fog kedvezni az újabb bankmentő csomag, amit maguk a bankok állítanak össze. Eddig is úgy nézett ki, hogy a Bankszövetség képviselője hozta be az elmúlt húsz évben és tette le a kormány asztalára azt a csomagot és azokat a törvényjavaslatokat, amiket a parlament utána engedelmes bárányként megszavazott, és csak nyomkodták itt a gombot.
Mi azt szeretnénk, ha nemcsak bankkonszolidációk lennének, hanem végre egyszer megpróbálnánk ténylegesen megsegíteni a magyar embereket, és kihúzni az adósságcsapdából, ami elborítja őket, és nem képesek önállóan megbirkózni vele. Ez a probléma, kedves képviselőtársaim. És elszomorít az a cinizmus, amit az alkotmányügyi bizottságban például Répássy Róbert rendszeresen elővezet, hogy amikor benyújtjuk a tényleges javaslatokat, amivel tudnánk segíteni a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő olyan devizahiteleseken, akiknek már nincs más megoldás, akkor megvonják a vállukat, és azt mondják, hogy ez a javaslat jogszabály-szerkesztési okokból nem megfelelő. Nem nyújtanak be másikat, csak gátlástalanul azt mondják, hogy sajnálják, nem tehetnek semmit. Ez a pofátlanság teteje, és tényleg elképesztő, hogy ilyen megtörténhet. (Zaj a kormánypárti oldalon.) Sajnos ez történt számtalan esetben az elmúlt időszakban, amikor megpróbáltunk a devizahitelesek problémáin érdemben segíteni és változtatni például olyan törvényjavaslattal, amely az első, tavaly augusztusban beterjesztett úgynevezett nyolcpontos Rogán-csomagnak is a része volt, hogy akiknek már elárverezik az ingatlanát és kilakoltatják, azok legalább kapják meg az esélyt a nulláról való újrakezdésre, hogy ne kelljen hetedíziglen is cipelni a terheket, és utána ne követelhessék tőle még akkor is, ha már elvesztette a jelzálog tárgyát képező ingatlanát.
Nagyon gyakran hallani olyan példákat, hogy menekülési értéken árverezi el a bank, majd utána a teljes összeget követeli - pár százezer forinttal csökkentve - a szerencsétlen kiszolgáltatott adóstól. Érdekes módon ez nem került be az első Rogán-csomagba se, és sajnálatos módon ugyanígy leszavazták, amikor a Jobbik előterjesztette. S nem látjuk a kormányzati aktivitást a tekintetben, hogy ezekre megoldással állna elő. A THM-plafont lehet kapirgálni, sokkal indokoltabb lenne a 30 százalék alatti kikötött ár, aminek szintén vonatkoznia kellene a vállalkozásokra, amelyek ugyanígy áldozatai a jelenlegi hitelezési viszonyoknak, és annak a hitelezési aszálynak, ami által nem jutnak tőkéhez, mert nem forog pénz a magyar gazdaságban.
(22.10)
Ezzel nem segítjük meg őket, még akkor sem, ha nyilván a jelenlegi helyzethez képest előrelépést jelent, hogy legalább valamiféle törvényi szabályozás által meghúzzuk azt a kamatplafont, ami nem engedi, hogy a Provident nevű cég 437 százalékos kamattal nyújtson személyi hitelt. Az kellene, hogy merjenek továbbterjeszkedni ennél, és ne a bankügyi lobbi határozza meg megint azokat a kereteket, amelyen belül a Fidesz-kormányzat el tudja képzelni a saját lépéseinek hatékonyságát. Ha bankkonszolidáció történhetett hat ízben, akkor egyszer segítsék ki végre a lakosságot is abból a tűrhetetlen és tarthatatlan állapotból, ami az elmúlt évtized következménye, és amiben a kedves Fidesz-képviselőknek is bőven benne van a kezük a 2001. decemberi szavazással sajnos.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi