FERENCZI GÁBOR

Full text search

FERENCZI GÁBOR
FERENCZI GÁBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Véleményünk szerint először kellett volna benyújtania a kormányzatnak a szakképzési törvényt, és majd csak utána kellett volna a Ház elé kerülnie a szakképzési hozzájárulásokról szóló előterjesztésnek. A kormányzat idén ősszel meg is ígérte a szakképzési törvény kodifikálását, amelynek alapkoncepcióját 2011. május 24-én már elfogadták. A szakpolitikusok azonban, nem következetesen, a kormányzati ciklus elején meghirdetett programpontok alapján hajtják végre a szükséges átalakításokat.
A kormányzati kommunikáció szerint a második Orbán-kormány teljesen új szempontok alapján végzi a szakképzés megújítását, ezzel szemben bizonyos pontokban a Fidesz-kormány folytatja elődje, a Bajnai-kormány oktatáspolitikáját a szakképzés területén is.
Az, tisztelt képviselőtársaim, hogy a szakképzés ma olyan helyzetben van, egy több cikluson átívelő folyamat eredménye, amelyben, azt kell mondjam, a Fidesz-kormány is érintett, mégpedig azért, mert 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány dolgozta ki az elméleti képzésen alapuló szakképzési irányvonalat, amelynek negatív hatásai most jelentkeznek. A Fidesz úgy gondolta, hogy mindenki képes egy érettségihez hasonló tudásanyagot elsajátítani. Mindezek miatt a szakmát tanuló fiatalok az elméleti tananyag mellett csak nagyon kevés gyakorlati képzésben részesültek. Mivel nem vették figyelembe a pedagógusok véleményét, az új tanterv csúfos kudarcot vallott.
Engedjék meg, hogy a törvény társadalmi környezetéről is ejtsek néhány szót. Ahogyan az államtitkár úr is említette, egy rendkívül torz foglalkoztatási szerkezet jellemző hazánkra, a foglalkoztatottsági szint mindössze 55-57 százalék között mozog. Sajnálatos, hogy a fiatalok 25 százalékának nincs szakmai végzettsége, ráadásul ők már nagyon sokan kikerültek a támogatott állami képzésekből. Hiány van a jól képzett szakmunkásokból, van, ahol a túlképzés, máshol hiányszakmák a jellemzőek.
Itt kell kitérjek arra is, hogy éppen Kara Ákos képviselő úr - ő Győr-Moson-Sopron megyei - megyéjéből mintegy 40 ezer honfitársunk jár át dolgozni a határ túloldalára, és összesen sajnos mintegy 100 ezer főt jelent azoknak a száma, akik jelenleg nem Magyarországon keresik a boldogulásukat. Itt felmerül a kérdés, hogy akkor valójában kiket is akarunk mi képezni, ha a fiataljaink, akiket súlyos pénzekért sikerül egy szakmunkás-bizonyítványhoz juttatni, utána külföldön keresik az érvényesülési lehetőséget.
(19.00)
A torz foglalkoztatási szerkezethez hozzájárul a torz képzési szerkezet is, hiszen aránytalanul sok pénz van a szakképzésben. Egy orvos, illetve egy szakmunkás kiiskoláztatása lényegében ugyanannyiba kerül, Garai Péter tanulmánya, vizsgálata alapján mintegy 1,7 millió forintba. Rendkívül bonyolult a rendszer, sok az állami irányító, szervező és ellenőrző szervezet, drága, feleslegesen párhuzamos feladatokat végeznek el. A szakmunkás-bizonyítvány értéke pedig degradálódott, mert már gyengébb képességű tanulók választják csak a szakiskolai képzést. Sőt, gyengébb képességű tanulók már a szakközépiskolákban és a gimnáziumokban is, azt lehet mondani, többségben vannak bizonyos iskolákban.
Ehhez járul még hozzá a bolognai rendszer bizonyos túlkapása, és itt szeretném még kiemelni azt is, hogy a modulrendszerben is rengeteg hiányosságot lehetett tapasztalni az elmúlt években. Hiányzott a követelményrendszer, a megfelelő tananyag, és saját tapasztalatból kell mondjam, hogy a pedagógusoknak saját maguknak kellett sok esetben összeállítani a követelményrendszert, a vizsgafeladatokat, a tételsorokat úgy, hogy ehhez semmilyen érdemi segítséget nem kaptak. Ezek a folyamatok odavezettek, hogy jelenleg nőtt a diplomás munkanélküliek száma, a szakmunkásképzésekre tehát a leggyengébb képességű tanulók járnak, funkcionális analfabéták kerülnek be a középiskolákba, és csak egy nagyon kis elmozdulás tapasztalható az elmúlt években a szakmunkás szakmák irányába.
Hogy említsek néhány pozitívumot is az önök tevékenységéből, vannak pozitív tervek, elképzelések, hiszen például a minisztériumi felügyelet, vagy hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium alá került a szakképzés, ez mindenképpen pozitívumként tekinthető, hiszen így a gazdaság szereplői beleszólhatnak a szakmunkásképzésbe, és a piaci igényekhez való alkalmazkodásnak is megvan a lehetősége. Az elmúlt időszakban az új követelményrendszer nagy részét kidolgozták, az idei tanévtől kezdve pedig a gyakorlati órák száma 50 százalékkal nőtt. A szakmai záróvizsgák ideje és a vizsgafeladatok száma csökkent, és egyre több vállalat vállalta el, hogy a tanműhelyeket biztosítja az iskolák számára.
Viszont rengeteg a tisztázatlan kérdés, és nagyon úgy tűnik, hogy ismét lehetetlen a helyzet. Hiszen a szakképzés finanszírozása nincs megoldva, erről is szól lényegében az előttünk fekvő törvényjavaslat. De itt rögtön fel is merül a kérdés, hogy vajon ha a térségi integrált szakképző központok az alanyai ezeknek a szakképzési hozzájárulási összegeknek, akkor már rögtön azt kell mondjam, hogy mivel a szakképző központok kudarcot vallottak az elmúlt években, sajnos innentől fogva felesleges pénzkidobásnak tűnik. Addig, amíg nincs rendezve ezeknek a képzőközpontoknak a helyzete, fölöslegesnek tűnik számukra ezeket az összegeket odaadni. Hiszen a holland minta alapján létrehozott tiszkek - azt kell mondjuk - 2008-tól kezdve a legnagyobb pazarlást jelentették a szakképzésben. Gondoljanak csak bele abba, hogy egy menedzser - vagy nevezzük szakértőnek -, aki egy térségi integrált szakképző központnál dolgozott, ami munka lényegében azt jelentette, hogy hetente egyszer ellátogatott az adott intézménybe, egy ilyen menedzser 500-600 ezer forintot is felvett havonta.
Nem működött az sem, hogy több iskola összevonása után egy közös gigaintézmény jött létre, ahol pedagógusként azt kell mondjam, hogy elembertelenedett környezet fogadta a gyermekeket. Ráadásul az intézmények között sok esetben nem volt megoldott a közlekedés, nem tudtak megfelelően eljutni például a központi tanműhelybe, és a tanároknak is növelte az utazásra fordított idejét az, hogy sok esetben külön intézménybe osztották be őket tanítani, egy nap akár két helyen is kellett helytállniuk.
Részben uniós forrásokból fedezték, a másik részt pedig a magyar állam tette hozzá a tiszkek finanszírozásához, és ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vállalta a garanciát. Itt megint azt kell mondjuk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt - és azt kell mondjam, ez ma sem változott - az az intézmény, az a szervezet, amely az uniós pályázati pénzek lenyúlásában nagyon nagy részben szerepet vállalt.
Hiányzott a megfelelő kontroll a térségi integrált szakképző központokban, és ez ma sincs megoldva. A felnőttképzési tanfolyamokra nincs kereslet, és rengeteget költöttek feleslegesen például reklámköltségekre, amit senki sem ellenőrzött. A szülők ellenszenvét pedig érthető módon kiváltotta az iskolák összevonása, az, hogy gyermeküket egyik pillanatról a másikra más településre kellett járatniuk ahhoz, hogy ugyanazt a szakmát tanulhassák.
Azt kell leszögezni, hogy a szakértők lényegében ugyanazok maradtak, hiányzik a radikalizmus, nem mernek hozzányúlni gyökeresen a szakképzéshez. A német modell teljes átvétele helyett pedig csak egy torzót kapunk, a német modellt csak részben veszik át, a túlzott bürokrácia pedig a továbbiakban is jellemző.
Az előterjesztést véleményünk szerint azonban nemcsak a szakképző intézmények szemszögéből kell vizsgálni, hanem a szakiskolákat illető szakképzési hozzájárulást fizető cégek szemszögéből is. Ugyanis az utóbbi területen három fél érdekelt abban, hogy megmaradjon a szakképzési hozzájárulásnak az adott vállalkozásba való visszaforgatásának a lehetősége, vagyis hogy egy adott cég az alkalmazottainak képzésére fordíthasson egy bizonyos összeget. Egy képzési vállalkozás pedig abban érdekelt, hogy a cégek továbbra is képzésekre, illetve tréningekre költhessék a szakképzési hozzájárulásra fizetendő összeget úgy, hogy a cég nagyságának függvényében az összeg egy részét a jövőben is dolgozóik képzésére számolhassák el.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezzel kapcsolatosan be is adtam egy módosító javaslatot, hogy a továbbiakban is biztosíthassanak a munkáltatók dolgozóik számára nyelvtanfolyamokat, számítástechnikai képzéseket, hiszen ez azoknak a képzőközpontoknak, sok esetekben kisvállalkozásoknak is az érdeke, akik ezeket a dolgozókat képezték. Beszéljünk itt például a nyelviskolákról, amelyek ráadásul, ha 50 fő alatti cégekről van szó, nem is vehetnek fel szakképzési támogatást. Erre vonatkozóan is lenne egy módosító javaslatom, hogy az 50 fő mint küszöb kerüljön ki a törvény szövegéből, és ne diszkrimináljuk feleslegesen a vállalkozásokat a tekintetben, hogy hány főt is foglalkoztatnak, részesülhessen mindenki a szakképzési támogatásból, és természetesen pályázhassanak valamennyien.
Azt gondolom, nem biztos, hogy a túlzott bürokrácia leépítésre kerül a törvényjavaslat által. Nem vagyok biztos abban, hogy megvan önöknek a szükséges infrastruktúrájuk ahhoz, hogy az ügyintézést le tudják bonyolítani minden résztvevő helyett.
(19.10)
Még itt is egy aggály merül fel, hogy félő, esetleg csak Fidesz közeli cégek vehetnek részt majd a képzések szervezésében, esetlegesen úgy írják majd ki a pályázatokat, a közbeszerzést, hogy csak egy szűk kör tudjon ennek megfelelni. (Z. Kárpát Dániel: Volt már ilyen a történelemben.) Igen, volt már ilyen a történelemben.
Ez a törvényjavaslat újfent tükrözi azt a kormányzati kommunikációs trükköt, amely szerint a nemzeti mázba belemártott liberális Fidesz elképzeli a nemzeti együttműködés rendszerét, vagyis az ilyen lépésekkel, hogy néhány nap alatt érdemi párbeszédet tudjunk folytatni azokkal a szereplőkkel, akiket érint maga az előterjesztés, illetve magával a társadalommal is, hiszen ennek a törvénynek a társadalmi kihatásai hihetetlen szélesek. Azt gondolom, ezt el kell utasítanunk.
Majd folytatnám, mert hamarosan lejár az időm. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi