VARGA ZOLTÁN

Full text search

VARGA ZOLTÁN
VARGA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt héten Orbán Viktor miniszterelnök úr, október 3-án aláírt egy megállapodást 19 megyei közgyűlési elnökkel, és erről a sajtó a következő hírt adta: az aláírás után jövő év január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, valamint a megyei közgyűléseknél eddig felhalmozott mintegy 180 milliárd forintnyi adósságot. A megállapodás végrehajtásáról szóló törvényeket még az ősz folyamán beterjeszti a kormányzat, a települések egészségügyi és oktatási intézményeinek átvételéről pedig ágazati jogszabályok rendelkeznek.
Tisztelt Miniszter Úr! Azt szeretném öntől kérdezni: hogyan látja azt, hogy a miniszterelnök megállapodik 19 megyei vezetővel olyan jogszabályok tartalmáról, amelyeket nem ismer a Ház. Miért tartják ezt a dolgot titokban? Mi az akadálya annak, hogy egy megállapodást... - gyakorlatilag, majdnem azt mondom, illegalitásban történik az aláírása.
Ma az önkormányzati és területfejlesztési bizottsági ülésen kezdeményezünk egy bizottsági ülést arról, hogy mégis megtudjuk, mi ezeknek a megállapodásoknak a valós tartalma. Miért jó az, hogy a Ház ezekről a dolgokról nem tud? Olyan megállapodásokat kényszerítenek rá a megyei vezetőkre, és ma már tudjuk, hiszen a híradások megmutatják, hogy minden megyei közgyűlésben folyamatosan ezeket a döntéseket legitimizálják. Miért nem lehetett ezt a törvények benyújtása során folyamatosan megtárgyalni a Házban, és amikor vége van a törvényalkotási folyamatnak, akkor döntünk ezekről a dolgokról?
A mai napon például kapok egy levelet Matolcsy miniszter úrtól, akinél hasonló kérdésekben érdeklődöm, hogy mi lesz az önkormányzatok adósságával, és ő azt válaszolja… De ezt majd a következő egy percben fogom elmondani, nem akarom túllépni a két percet.
Várom erre a válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi