DR. DOROSZ DÁVID

Full text search

DR. DOROSZ DÁVID
DR. DOROSZ DÁVID (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az LMP által képviselt új hazafiság megköveteli tőlünk azt, hogy a Kárpát-medencei magyarság helyzetét ne csak az illetékes szakbizottságban, hanem visszatérő módon, néhány havonta itt a plenáris ülésen, a nyilvánosság előtt is áttekintsük. Hiszen olyan folyamatok indultak el az elmúlt hónapokban, és sajnos olyan események történtek az elmúlt hetekben, amelyek nemcsak fontosságukban kiemelkedőek, hanem sajnálatos módon a Kárpát-medencei magyar közösségeket is hátrányosan érintik.
Melyekről van szó? Először is nézzünk a Felvidékre. Szlovákiában sajnos az állampolgársági törvény még mindig hatályban van. És még mindig teljesen európaiatlan, diszkriminatív módon viszonyul azokhoz, akik a magyar állampolgárságot fel szeretnék venni. Ez a törvény semmilyen módon nem fogadható el, semmilyen módon nem tartható fenn a továbbiakban. A kormánykoalícióban részt vevő Híd-Most Párt épp a napokban nyújtotta be azt az alkotmánybírósági keresetét, amelyben ennek a törvénynek a megsemmisítését kéri.
Erről áttérve a kormányzati helyzetre, sajnálatosan el kell mondani, hogy nagyon törékeny kormánykoalíció kormányoz jelen pillanatban Szlovákiában, amelyet egyetlenegy dolog tart össze, mégpedig az, hogy semelyik tagja nem szeretné, hogy a Fico-kormány visszatérjen, és újra átvegye a hatalmat. Ez egy nagyon érzékeny, nagyon nehéz egyeztetési folyamatot tesz szükségessé a kormánykoalícióban, amelyben részt vesz a Híd-Most Párt, és sajnálatos módon csak a koalíción, illetve a parlamenten kívül képviseli a felvidéki magyarságot a Magyar Koalíció Pártja.
Azt látni kell, hogy az elmúlt évben valamelyest javultak a magyar kormány és a Híd-Most kapcsolatai, viszont a mai napig azt látjuk, hogy sajnálatos módon a kormány nem veszi komolyan azt a pártot, amely jelen pillanatban eredményesebb pozícióban van, és olyan pozícióban van, hogy valóban befolyásolni tudja a kormányzati döntéshozatalokat, és egy olyan pártról beszélünk, amely 180 ezer felvidéki magyar szavazatait kapta meg; ilyen soron lényegében a felvidéki magyar közösség egyik legitim képviselője.
Az LMP azt gondolja, hogy nem Budapestről kell osztani az észt, nem Budapestről kell azt megmondani, hogy a felvidéki magyarok közösségeinek melyik párt a legitim képviselője, hanem minden egyes olyan párttal, amely jelentős számú felvidéki magyar szavazatot kapott, a magyar kormánynak kötelessége a kapcsolatfelvétel és az állandó, folyamatos egyeztetés. Ebből a szempontból sajnálatos és kellemetlen, nem előrevivő volt az a nyilatkozat, amit az új pozsonyi magyar nagykövet tett néhány héttel ezelőtt, amelyben lényegében a két párt közül egyedül az MKP-t jelölte meg partnernek. Szerencsére azóta a nagykövet úr látogatást tett a Híd-Mostnál, de ezek azok a nyilatkozatok, amelyek szükségtelenek, amelyek feleslegesen gerjesztik a feszültséget, feleslegesen osztják meg a felvidéki magyar közösséget éppen akkor, amikor van egy közös nagy cél, mégpedig az állampolgársági törvény visszafordítása, eltörlése.
Szintén nagyon nehéz a helyzet a Vajdaságban, ahol népszámlálásra fog sor kerülni néhány héten belül. Emellett sajnos azt kell látnunk, hogy az elmúlt években a Tadics-kormányzat által végrehajtott kvázi európai fordulat bizonyos szempontból a visszájára fordult. Elfogadott a szerb parlament egy olyan törvényt, amely egyértelműen és nyíltan a magyarság ellen irányul, egyértelműen és nyíltan diszkriminál, a kollektív bűnösség elvét alkalmazza a magyarsággal szemben. Emellett sajnos újabb atrocitásokra került sor Temerinben, két magyar fiatalt vascsövekkel vertek meg. A szerb rendőrség jelen pillanatban nyomozást folytat, de sajnos ismerjük ezeknek az ügyeknek a lefolyását. Ezek azok az események, amelyek mindenképpen kötelességünkké teszik azt, hogy figyeljünk a vajdasági magyarokra, és nagyobb segítséget adjunk nekik.
Sajnos lehet, hogy el fog jönni az a pillanat, amikor hiába Magyarország nemzeti érdeke az, hogy Szerbia és ezzel együtt a szerbiai magyar közösségek minél előbb csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Fel kell vetni annak kérdését, mikor jön el az a pont, amikor meg kell húzni azokat az európai minimumokat, amelyeket mindenképpen elvárunk Szerbiától, és amennyiben ezeket nem teljesítik, annak következményeivel számolnia kell a szerbiai politikai közösségnek, és így Magyarország hozzáállásának is változnia kell. Úgy érezzük, hogy ez a pillanat még nem érkezett el, de egyre közelebb érünk hozzá, és ezzel a kérdéssel foglalkozni kell.
A Kárpátalján szintén, ahol talán a legnagyobb nehézségekkel küszködnek a magyar közösségek, az UMDSZ-től a magyar kormány különböző vádak kíséretében elvette a kapcsolattartási támogatások kezelését, és ezekre a vádakra a mai napig nem születtek bizonyítékok. (Az elnök csenget.) Egy év telt el anélkül, hogy bármilyen konkrétum elhangzott volna. Ez is egy olyan dolog, ami sajnos a vajdasági, illetve a Kárpát-medencei magyar közösségeket nem segíti. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi