TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Most nekem is van alkalmam elmondani az Országgyűlésben, hogy ami 2006 szeptemberében és októberében történt Magyarországon, az az ország szégyene. Sajnálatos, hogy a XXI. században Magyarország ezzel az eseménnyel hívta fel magára a figyelmet a nemzetközi közéletben, hiszen ha visszaemlékezünk, az ország iránt a legnagyobb érdeklődés nemzetközi szinten éppen ezen események folytán történt meg.
Azt gondolom, hogy történelmi pillanat volt a 2010. áprilisi választás, hiszen ha nem ez az eredmény lett volna, ha nem ezt akarták volna a választópolgárok, hogy egy jelentős politikai fordulatra van szükség, akkor mind a mai napig még nem tudnánk az igazságot, nem tudnánk a valóságot, legalábbis ha az akkori parlamenti többségen, az akkori kormányon múlott volna. Hiszen az akkori kormánynak, az akkori parlamenti többségnek négy év nem volt elegendő ahhoz, hogy feltárja a tényeket, és kimondja azt, hogy felelősségre vonás és igazságtétel szükséges a 2006 őszi események kapcsán.
(9.30)
Én azt gondolom, el kell ismerni azoknak a közéleti személyeknek a tevékenységét, akik az akkori időkben próbálták feltárni a valóságot, próbálták követelni azt, hogy ez nem maradhat következmények nélkül. Ilyen volt például a Civil Jogász Bizottság.
Én azt gondolom, hogy ha történelmi léptékbe helyezzük bele az eseményeket, akkor bizony nagyon sok teendője van még az országnak az események megítélése kapcsán és a következmények levonása kapcsán, hiszen, ahogy tudjuk ma már, nem maradhattak következmények nélkül a 2006-os események, hiszen például 17 rendőr, érintett rendőr távozott a rendőrség állományából. A Debreceni Katonai Ügyészség most is folytatja az eljárást, ahol több rendőrt eljárás alá vont. Tudjuk, hogy ma már nincs következmények nélkül az esemény, azonban a következmények levonását, ahogy a képviselő úr is elmondta, bizony folytatnunk kell; folytatnunk kell jogi értelemben, és folytatnunk kell politikai értelemben.
Én azt gondolom, hogy a politikai felelősségre vonás egyrészt megtörtént a választások alkalmával, azonban nem történt meg személy szerint. Nem történt meg azon politikai vezetők felelősségre vonása, akik ezt a tevékenységet engedték, mi több, utasítást is adtak, hogy megtörténhessen az, hogy magyar ember magyar ember előtt, magyar ember magyar embernek törte el a csontját, miközben egyébként a kárvallottak ártatlanok voltak, egyszerűen csak egy nagygyűlésről igyekeztek hazafelé. Azt gondolom, nem maradhatnak jogi következmények nélkül, nem maradhatnak felelősségre vonás nélkül, akár büntetőjogi következmények nélkül sem a történtek. Ahogy Gaudi-Nagy Tamás képviselő úr is elmondta, most már az ügyészség kezében van a labda, az ügyészségnek kell mindent megtenni annak érdekében, hogy ezeket a felelősségre vonásokat megtegye.
Én úgy gondolom, hogy a Balsai-jelentés, ahogy ön is fogalmazott az egyik bizottsági ülésen, mérföldkő ebben a tekintetben. Mérföldkő, kimutatja a kormányálláspontot, kimutatja a parlamenti többség álláspontját azáltal, hogy a jelentést magát ide fogja hozni az Országgyűlés elé, és az Országgyűlésre fogja bízni annak egyrészt politikai, másrészt pedig jogi következményei levonását.
Úgy gondolom, hogy a politikai felelősségre vonás csak úgy történhet meg véglegesen, hogyha a Szocialista Párt beismeri. Gyurcsány Ferenctől ez nem várható el, hiszen látjuk, hogy az igazságszolgáltatással sem hajlandó együttműködni. Teljesen természetes, hogy tőle a beismerés ilyen tekintetben nem várható. Viszont mi még mindig elvárjuk a Magyar Szocialista Párttól, hogy ezt a beismerést megtegye, mint ahogy megtette egyébként más politikai bűnök tekintetében is előbb-utóbb, volt, amikor 40 évre vagy még több időre volt ehhez szükség.
Tisztelt Országgyűlés! Én is azt kérem, azt mondom: dolgozzunk együtt annak érdekében, hogy a 2006. októberi események jogi és politikai következményei meglegyenek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok, szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi