PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt nyolc évben nem volt ilyen szép ősz, amikor a ragyogó időjárás sok családot kedvezően érintett, mivel nem kellett bekapcsolniuk a fűtést, nem forgott a gázóra, és ezzel nem növekedett a családok mindennapos költsége sem.
Az előző kormány is úgy tervezte, hogy 2010 júniusa után át kell alakítani a távhő- és gázár-támogatási rendszert, 2010-ben ez havonta közel 900 ezer családot érintett. Önök idén nyáron meglépték a gázártámogatás rendszerének az átalakítását, és egy olyan új rendszert léptettek életbe, amely hátrányosan érint több százezer családot, mivel a támogatásokból több mint 20 milliárd forintot vontak ki. A lakásfenntartás elismert havi költségét 450 forinton hagyták, miközben egy átlagos család megélhetési költségei - az önök által korábban éppen kivetett, fogyasztókat terhelő adók miatt - emelkedtek. Az önök átalakításának a lényege az, hogy továbbra is fenntartanak egy szűk csatornát, ezt a 450 forintos keretet, egyben összecsúsztattak két, korábban jól működő támogatási formát, a távhő- és gázártámogatást, valamint a lakásfenntartási támogatás rendszerét. Míg korábban mind a két támogatásból részesülhettek az érintettek, most az összevont rendszer miatt több ezer forinttal kevesebb támogatást kapnak azok, akik ilyet igényelnek. Az ebből keletkező problémákat pedig - elegánsan szólva is - rátolták az önkormányzatokra. Ennek bizonyítására azért két adatot szeretnék mondani, ami az önök korábbi válaszából derül ki: 2011-ben a gázártámogatásra és a lakásfenntartás támogatására nagyságrendileg 45 milliárd forintot terveztek, de az összevont rendszerben már csak 22,5 milliárddal számolnak.
Kérdezem az államtitkár urat: hová lett a több mint 20 milliárd forint a támogatási összegekből? És kérdezem egyben azt is: ha 2010-ben 878 ezer háztartás részesült támogatásban, akkor most a fele összegből a kevesebb támogatást kapók hogyan fogják kifizetni a számlájukat, a sárga csekket?
Tisztelettel várom a válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi