ERTSEY KATALIN

Full text search

ERTSEY KATALIN
ERTSEY KATALIN, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretettel köszöntöm mindazokat, akik megtisztelik jelenlétükkel ezt a vitát, legyenek akár képviselőtársaim, vendégek vagy a sajtó képviselői. Nagyon vártuk ezt a napot, és még mindig remélem, hogy sikerül egy különleges hangulatú vitát lefolytatnunk. Ezért azzal kezdeném, amiben egyetérthetünk: ha van valami, amiben igazán eljött az ideje a tabudöntögetésnek, az a nők politikai részvételének ügye; ha van valami, amiben van esélye a pártok fölötti összefogásnak, akkor ez az az ügy. A nők társadalmi és gazdasági részvételének növelése elemi érdekünk, mindannyiunknak, minden racionális érv amellett szól, hogy a jelenlegi helyzeten változtassunk.
Sorra véve azokat a tényeket, amelyekben egyetérthetünk, az első talán az, hogy a jelen helyzet tarthatatlan. Hazánkhoz abszolút méltatlan, gazdasági-társadalmi fejlettségével messze nem arányos, hogy a környező országokhoz, de még Közép-Ázsiához képest is rosszabb a helyzet: a népesség 52 százalékát kitevő nőket csupán 9 százaléknyian képviseljük a Házban. Ukrajna, Örményország, Grúzia - Georgia - vannak velünk egy szinten, az EU-ból is csak Ciprus, Románia és Montenegró áll 11 százalék körül. Hozzánk képest dupla ennyien, 15-16 százalékon állnak Kazahsztánban, Albániában, Azerbajdzsánban, Tádzsikisztánban, és még sorolhatnám. 20 százalék fölött áll szinte az összes térségbeli magunkfajta ország, Bulgáriától a balti országokig, de még itt is találhatunk bőven közép-ázsiai országot, Üzbegisztán és Kirgizisztán is 22-23 százalékon áll. Jelenleg Lengyelország a keleti csúcstartó 35 százalékkal. Erre később még kitérek.
Az IPU adatai szerint húsz év alatt a 43. helyről a 134. helyre csúsztunk vissza a női képviselők arányában. Ráadásul az az abszurd helyzet áll elő, hogy egyre több a női jelölt, és mégis pont ellenkezőleg fordul az arány: egyre kevesebben válnak közöttük képviselőkké. Ez persze könnyen előállhat egy olyan, nem valóságos kvóta, álkvóta alapján, amelynél a nőket a lista aljára teszik be. Így került be sajnálatos módon négy nő mindössze az 59 fős szocialista frakcióba, miközben papíron kimutatható, és a nemzetközi kutatásokban önkéntes kvótaként jelentkezik a szocialisták 20 százalékos kvótája. Ennél megalázóbb lépést kevés párt követett el a nőkkel szemben. Ezt nem én mondom, szocialista nők mondják elkeseredetten a beszélgetéseinkben.
Így lehet tehát visszaélni a kvótával. De lássuk, hogyan lehet okosan élni vele! Lengyel barátaink példája mutatja: ha akad egy bölcs vezető, aki figyel a világra, és nem riad el a nem ortodox módszerektől, történelmet írhat. Ez történt Lengyelországban.
(10.40)
Mivel elégedetlenek voltak a 20 százalékos aránnyal, 2011 elején megszavazták parlamenti törvényi szinten a 35 százalékos arányt a listákon, felkutatták és felkészítették a női jelölteket, és jelentősen tovább javítottak egy olyan arányon, amelyről mi ma még csak álmodhatunk. A miniszterelnök egy kicsit csalódott volt, hogy nem sikerült 50 százalékos arányt kiharcolni - ez egy konzervatív lengyel kormányfő véleménye.
Arról, hogy a listás helyek méltányos eloszlását milyen alkotmányjogi érvek támasztják alá, nem én fogok beszélni, hanem Karácsony Gergő, aki a választási rendszerek kutatója nagyon hosszú ideje. És ne is ragadjunk le a szabályozási kérdéseknél, hiszen az LMP éppen azért kezdeményezte a parlamenti vitanapot és egyben egy társadalmi vitát, hogy szélesítsük ki a vitát az alapkérdésre is: vajon szükség van-e több nőre, és ha igen, miért? Mit adnak hozzá a nők a politikai vitákhoz és a döntéshozatalhoz? Miért akarjuk, hogy nőjön az arányuk? Ha többen vannak, akkor az hogyan hat? Mi az a kritikus tömeg, ami fölött érdemi hatással van a jelenlétük a döntéshozatal minőségére? És hogyan segíthetjük őket abban, hogy többen kapjanak kedvet, és fordítsák valóban meglévő tehetségüket a politikai, közéleti tevékenységre?
Kutatásokkal alátámasztott érvrendszer áll rendelkezésre a nők arányának növelése mellett. Amiben tehát reményeink szerint egyetérthetünk, az az, hogy jót tesz a társadalomnak, ha a legfőbb döntéshozatalban minél inkább a természetes arányhoz közelít a nők aránya. A természet végtelenül bölcsen alakította ki ezt az egyensúlyt, amelynek felborulása egészen egyszerűen rontja a döntések minőségét. Kutatások mutatták ki, hogy a nők kompromisszumkészebb, türelmesebb stílusban dolgoznak, jól használják azt a biológiai adottságukat, a megosztott figyelem képességét, amely nemcsak a családban, de a munka világában is nagyon hasznos tulajdonság. Hiszen a döntéshozatal művészete éppen abban áll, hogy képesek legyünk egyszerre figyelni több - akár eltérő - csoport érdekére és helyzetére, és azokat tudjuk konszolidálni.
A nők bizonyítottan nem pozíció-, hanem teljesítményorientáltak. A mi lelkiismeretünk akkor nyugodt, ha mindent elkövettünk, és kitartunk a céljaink mellett. A nők számára a politika és az ebben óhatatlanul fontos lobbizás alapja sokkal inkább az érték és az érzelem, nem pedig az érdek. Az informális csoportok építésében a férfiaknál ritkábban veszünk részt, ezért elsősorban nem így jutunk előre, hanem folyamatos önképzéssel. Objektív, mérhető tudás megszerzése az, amivel bizonyíthatunk. Ez az a bizonyos “kétszer annyit kell teljesítenem, hogy elfogadjanak nőként” érzés, amit, azt hiszem, sokan megtapasztalunk.
Ma már a nők képzettebbek, mint a férfiak, részvételük objektíven mérhető módon emeli a döntések szakmaiságát, minőségét. Mindezt nem én mondom, hanem tudományos kutatások támasztják alá. De még ma is sújtja a nőket a kompetenciacsapda, vagyis az, hogy vélekedések - és nem tudományos bizonyítékok - alapján bezárják őket az úgynevezett nőies témákba: szociális kérdések, oktatás, egészségügy. Sokszor hiába ért remekül egy nő a közgazdasági, jogi kérdésekhez, ahhoz nem engedik közel. Az LMP-ben ezzel ellentétben nőt delegáltunk a mezőgazdasági, nemrég pedig a külügyi bizottságba, és férfi ül a szociális bizottságban, ahol a túlnyomó többség nő. Múlt héten történt meg első alkalommal az is, hogy nő képviselt egy frakciót a házbizottságban: az LMP képviselőnője. A nők elsősorban nem harcra, hanem érvelésre építenek. Ez azért is fontos, mert a mai, rendkívüli egymásrautaltságban működő globális világban az együttműködésen alapuló, a megoldásorientált politika lehet sikeres; míg a modern politika alapja a konfliktus volt, a posztmodern politika erénye és képessége a megoldás.
Arra, hogy hogyan lehetne segíteni felkészíteni és bevonzani a nőket a közéleti terepre, számtalan remek megoldás van. Ez már nem a parlamentnek, hanem az egyes pártoknak és bizony nekünk, nőknek is a feladatunk. Nekünk kell kezdeményeznünk, hogy az utánpótlás-felkészítés - hogy a férfiak kedvéért azért a női vitanapon is elhangozzék egy, a fociból vett kifejezés, tehát még egyszer mondom, az utánpótlás-felkészítés - elinduljon a pártban, helyi és magasabb szinteken egyaránt. Mi az LMP-n belül képzéssel, rendszeres, klubszerű megbeszélésekkel, a kongresszusok előtti női nappal - ami nálunk elég gyakori -, minden megbeszélésünkön gyermekfelügyelettel és sok más módon igyekszünk a nőket bevonni, aktivitásra késztetni és segíteni. Női szóvivőt választottunk a férfi szóvivő mellé, lesz egy nőknek szóló ökopolitikai előadás-sorozatunk, folyik a mentorprogramunk, és még sorolhatnám. Mindez garantálja, hogy nálunk a már évek óta működő rendszerben nem kvótanők kapnak lehetőséget.
Az LMP érzékelhetően kezd a nők pártjává válni. Nem lennénk hűek magunkhoz azonban, ha nem említenénk meg az északi országok példáját is. A Világgazdasági Fórum kutatása szerint szoros összefüggés van egy ország versenyképessége és a nők és férfiak esélyegyenlősége között. Ezeken a listákon az északi országok vezetnek, amelyek komolyan megdolgoztak azért, hogy a nők teret kapjanak - és nem azért adnak teret a nőknek, mert ott már pörög a gazdaság, hanem azért pörög a gazdaság, mert a nők teret kapnak. Ők is és az EU is már a gazdasági kvótánál tartanak, míg mi még a politikai esélyteremtésért küzdünk. Ők már tudják, hogy a nők univerzális tudására - amelyet a miniszterelnök úr is gyakorta emleget - számítani lehet és kell is. Mindannyiunk így lesz gazdagabb, így válhat hazánkból is büszke, boldog és eredményes ország. Kérem önöket, gondolják át, és tegyenek le önök is egy javaslatot a Ház asztalára, ahogy azt mi megtettük, amellyel elindulhatunk egy színesebb, konszenzusteremtőbb és befogadó politikai élet irányába.
Még egy dolgot szeretnék tisztázni az előzőek kapcsán, a reakcióra majd a végén vissza fogok térni, de két dolgot szükséges helyre tennünk azokból az eddig elhangzott beszélgetésekből, amelyek némileg félrevisznek. Egyrészt a “rátermett” szót szeretném száműzni ebből a vitából. A rátermettség azt jelenti, hogy eleve arra termett valaki, egy adottsága van. Mi a nőkre nem a rátermettség alapján gondolunk, hanem az alkalmasság és a felkészültség keretében gondolunk rájuk. Ezért gondolunk úgy rájuk, mint aki nem arra termett, hanem mint aki azzá válhat, hogy alkalmas lesz a politikai részvételre.
Még egy dolgot szeretnék helyre tenni: tényszerűen nem igaz az, hogy a képzettek válnak egyre inkább konzervatívvá Magyarországon, ahogy ezt a kormányexpozéból hallottuk. Nem! A képzettek - férfiak és nők összessége - minden társadalmi csoportban már régen a kétkeresős családmodell mellett tették le a voksukat, nagyon régen. Ami igazán változott, az az arány: ma már a képzetlen férfiak is jobban támogatják a kétkeresős családmodellt, belátván azt, hogy egészen más és jobban működő családok vannak akkor, ha ez arra a fajta modern családfelfogásra támaszkodik, amit ma mindannyian megtapasztalunk, ha olyan partnerünk van.
Még egyetlenegy gondolatot ehhez: amikor az hangzik el ebben a Házban, hogy a lélek, a magyar néplélek tradicionális, azt gondolom, hogy a magyar néplélek, ha bármilyen kijelentést tehetünk, alapvetően az egyenjogúság híve. Ma Magyarországon a felmérések szerint támogatják az emberek azt, hogy több nő legyen a politikában. Azt szeretnénk a mai vitanapon elérni, hogy kitaláljuk, hogyan teremthetjük meg ezt a lehetőséget nekik.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi