KORONDI MIKLÓS

Full text search

KORONDI MIKLÓS
KORONDI MIKLÓS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ha a következő neveket hallják, mint Endrődy Ágoston, Kókay Pál vagy Monspart Gábor - és még sorolhatnám tovább -, nem biztos, hogy mindenki fogja tudni hirtelen, hogy ezek az egyéniségek az elmúlt század első évtizedeiben mit is tettek a hazáért. A “Merjünk nagyok lenni” sorozatomban egy aprócska ismertetőt adok önöknek a XX. században tevékenykedő, szakmai körökben kiemelkedően elismert lovaglótanárokról.
A magyar nép lovas nép volt, lovas nemzet, és a mai napig is az. Több ezer éves történelmünk során szinte a kezdetektől fogva eggyé váltunk a lóval. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ettől még a mai napig sem távolodtunk el nagymértékben, hiszen vállalkozó szellemű állatbarát-szerető nemzettestvéreink lovasistállókat tartanak fenn, nevelnek, oktatnak, lovakat tenyésztenek, és akiknek erre nincs lehetőségük, azok lovas hagyományőrző egyesületekben dolgoznak, gyakorolnak, bemutatókat szerveznek és bemutatókat tartanak.
(23.00)
Ahogy a szaharai népek élete a tevével, az északi népek élete a rénszarvassal forrt össze, addig a mi hű társunk a ló lett.
Endrődy Ágoston tüzér alezredes 1902-ben született Kassán. 18 évesen felvették a Ludovika Akadémiára, ahol négy évet végzett. Az akadémián naponta egy óra lovasoktatás volt a tantervben, majd hat-hat hónapos lovas továbbképző tanfolyamokon, középfokú lovasképzésen vett részt. A tanulás nem maradt abba, mivel követte egy hároméves lovaglótanári tanfolyam. Több mint tíz év lovaglás után 1935-ben a military országos bajnoka lett, majd az 1936-os berlini olimpián ebben a számban Pandúr nevű lovával egyéni ötödik helyezést ért el.
A háború őt sem kerülte el: harcok, majd az orosz hadifogság után 1948-ban tért haza. A honvédség azonban munkájára nem tartott igényt, így a tomboló Rákosi-diktatúra idején Angliába szökött, ahol folytatta a lovaglás tanítását, és 1956-ban a stockholmi lovas olimpián az angoloknak megszerezte a csapataranyérmet.
1959-ben jelent meg könyve, amely a nemzetközi lovas szakirodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása lett.
Monspart Gábor ludovikás huszárezredes a ’30-as években az öttusa-válogatott kerettagja volt. Ezt két év örkényi lovasiskola, háború, Rákosi-korszak, börtön és lefokozás követte. Később, 1962-ben ő lett a nagyvázsonyi lovasiskola vezetője.
Visy István nyugdíjas tüzér alezredes részt vett a magyar válogatott military kerettag lovasaként az 1936-os berlini olimpián, és a következő évben magyar bajnok lett. Egyike volt azoknak, akik az örkényi lovaglótanár-képzőnek nemzetközi hírnevet és elismerést vívtak ki a világ lovasai körében. Örkény Budapesttől 50 kilométerre található, a Kiskunságon terül el, régen ló- és postaváltó községként vonult be a magyar történelembe, a főváros felé vezető útvonalon.
Budapesten a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán lévő Ferenc József laktanyában folytak a lovastanár-oktatások, amik szoros kapcsolatban álltak a ludovikás oktatással, de egy idő után kevés lett a hely. Mivel nem volt távol Örkény, így ezt a tevékenységet kiköltöztették a honvédségi tüzér gyakorlótérre, amely kiváló terepadottságokkal rendelkezett. Az 1930-as évektől beindult a hároméves iskola. Az itt végzett tanárok közül - a teljesség igénye nélkül - egypárat szeretnék megemlíteni: Binder Ottó, Bodó Imre, Endrődy Ágoston, vitéz Hanthy László, Haszlinszky-Krull Géza, Kánya Antal, Keméry Pál, Kókay Pál, dr. Kósa-Reznek Jenő, Malanotti Lajos, Németh Dezső, Szunyogh Albert, Visy István és még sokan mások. A tábor érdekessége az 1937-ben beindított spanyol lovasiskola-képzés volt.
Trianon után a lovasoktatás fénykora a háborúig tartott, és végül 1954. július 15-én az örkénytábori lovas komplexum végleg bezárt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelettel emlékezzünk lovas nagyjainkra, és legyünk büszkék rájuk!
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi