TÓTH CSABA

Full text search

TÓTH CSABA
TÓTH CSABA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Az ajánlás 11., 12., 13. pontjához kívánok hozzászólni.
Tisztelt Országgyűlés! A mikro-, kis- és közepes vállalkozások kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaságban, hiszen a működő összes vállalkozás legnagyobb részét ez a szektor képviseli. Ezen vállalkozások az üzleti szférában foglalkoztatottak közel háromnegyedének biztosítanak munkát, a bruttó hozzáadott értéknek több mint a felét állítják elő. Annak érdekében, hogy a kkv-k szerepe a gazdaságban erősödjön, szükséges a működési feltételek javulását elősegítő intézkedéseket meghozni.
Több mint két évvel a kormány megalakulása után a helyzet a kkv-k szempontjából egyáltalán nem szívderítő. Növekvő terhek, finanszírozási gondok, szűkülő piac, bizonytalan környezet. A kormányprogram ígéretet tett arra, hogy az adminisztráció csökkentése mellett kialakítja a szabályozás újbóli túlburjánzását megakadályozó intézményi garanciákat is. A kis- és középvállalkozások azonban ebből mit sem látnak. Még soha nem volt annyi felszámolás, mint ebben az évben. A felszámoló cégeknek létszámot kellett bővíteni ahhoz, hogy a megnövekedett feladatokat el tudják látni.
Mi minden olyan javaslattal, amelynek célja a vállalkozások helyzetének javítása, egyetértünk. Minden olyan javaslattal, amely valós megoldást kínál, egyetértünk. A látszatmegoldások azonban nem nyújtanak érdemi segítséget a kisvállalkozóknak.
Mint ahogy már korábban is elmondtuk, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében meghirdetett tételes adó és kisvállalati adó első hallásra jónak is tűnt, de ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy nem hozza a várt eredményeket. A javaslat szerint a 6 millió forintos éves jövedelemig havi 50 ezer forintos tételes adó befizetésével minden korábban fizetett adót és járulékot letudhat a mikrovállalkozás, a helyi iparűzési adót és az áfát nem számítva.
Mint korábban is jeleztük, a tételes adó egyik hátránya az volt az eredeti javaslatban, hogy a tételes adózó által kibocsátott számlát a megrendelő nem számolhatja el költségként, ami drágább megoldást jelent egy olyan vállalkozóval szemben, aki a jelenlegi szabályok szerint adózik. Az egységes javaslatban ezen próbáltak javítani, miszerint az adóévben felmerült költség 5 százalékáig el lehet számolni a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozásnak juttatott ellenértéket. Ez még sokat nem javított volna a javaslaton, azonban örömmel látjuk, hogy most a zárószavazás előtti módosító indítványban törölték ezt a korlátozó intézkedést.
Ugyanakkor komoly problémának látjuk, hogy nagyon sok egyéni vállalkozást és mikrovállalkozást kivettek abból a körből, aki élhetett volna a tételes adózás lehetőségével. A mostani elképzelés szerint többek között a biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységet, továbbá az ingatlan bérbeadása, üzemeltetése tevékenységet folytató vállalkozások nem választhatják ezt az adóalanyiságot. Ez százezres nagyságrendű vállalkozót jelent. Pontosan ez az a kisvállalkozói kör, aki alacsony költséghányad mellett működik. A kisadózók tételes adója rajtuk segített volna igazán, de nem így történt, így ez a javaslat semmi előnyt nem nyújt számukra, és különbséget tesz vállalkozó és vállalkozó között.
A kisvállalati adó beruházásellenes továbbra is. A korábbi egységes javaslat külön kezelte a számvitelről szóló törvény rendelkezéseit nem alkalmazó közkereseti társaságot, betéti társaságot és egyéni céget. Ennek megfelelően a közkereseti társaságok, betéti társaságok és a korlátlan felelősséggel működő egyéni cégek adminisztrációs terhei jelentősen csökkentek, ugyanakkor a mai zárószavazás előtti módosító javaslat indoklása szerint a kisvállalati adó alanya a számvitelről szóló törvény alapján vezeti könyveit, készíti el beszámolóját. Az indoklás ellentmond a törvény rendelkezéseinek, amely szerint a fentiekben említett társaságok továbbra sem esnek a hivatkozott törvény hatálya alá.
A kisadózók tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényjavaslat tulajdonképpen semmi másra nem jó, csak illúziót kelt a kis- és középvállalkozói körben, kézzelfogható eredményt azonban számukra nem hoz. A vállalkozásoknak alaposan meg kell fontolniuk, hogy megéri-e és tudnak-e élni az új adózási formákkal, hiszen vállalkozó legyen a talpán, aki eligazodik a törvény által biztosított lehetőségek között.
Korábban azt is ígérték, hogy beindítják a gazdaság motorjait, de ehelyett megrendelés híján egymás után dőlnek be a hazai vállalkozások, a piacokat a teljes kilátástalanság jellemzi. A vállalkozások már régóta várják, hogy gazdasági ösztönzőkkel álljon elő a kormány, amellyel a növekedést be lehet indítani, azonban továbbra is hiányzik a kkv-szektor célzott támogatása. Elkeserítő a helyzet a kisvállalkozásokat tekintve, se piac, se tőke, se hitel, se remény. Kiszámítható gazdaságpolitikára, a beruházások ösztönzésére, az adminisztrációs terhek érdemi csökkentésére, valamint egy átlátható, hatékony és igazságos, a foglalkoztatást átfogó módon ösztönző új adópolitikára van szükség.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Józsa István: Úgy van.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi