DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szövetségeseinkkel egy évtizedes, rendkívül nehéz küldetés utolsó szakaszához érkeztünk. Minden dologban a befejezés a legnehezebb, azt kell a legjobban csinálni. Különösen igaz ez egy olyan kritikus misszióra, mint amilyen az afganisztáni küldetés.
Tisztelt Országgyűlés! Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1386. számú határozatával hozta létre 2001-ben a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőt, angol rövidítéssel az ISAF-et, amelynek hatásköre ma Afganisztán teljes területére kiterjed. Az országban napjainkra kialakult helyzet ismeretében a nemzetközi közösség tagjai és szervezetei - köztük a NATO - továbbra is hosszadalmas rendezési folyamattal számolnak, ezért időről időre értékelnünk kell az afganisztáni magyar szerepvállalás jövőjét, hogy minden valóban szükséges támogatást megadhassunk a folyamat sikerre viteléhez.
Amint arra az előzetes ötpárti egyeztetés során is utaltunk, Magyarország a NATO afganisztáni műveletével kapcsolatban az “együtt be, együtt ki” elvet vallja, ennek megfelelően szövetségeseinkkel egyeztetve alakítja a műveletben való részvételét. A NATO kérésére és a megváltozott műveleti prioritások figyelembevételével hazánk átalakítja afganisztáni szerepvállalását annak érdekében, hogy még hatékonyabban járuljon hozzá a nemzetközi közösség céljának eléréséhez.
Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Honvédség 2003 óta van jelen Afganisztánban. Jelenleg több mint ötszáz magyar katona, magyar honvéd teljesít szolgálatot a NATO-vezetésű béketámogató műveletben.
(19.30)
A kormány Magyarország kötelezettségeinek teljesítése, a NATO katonai képességének erősítése, valamint az ISAF műveleteinek végrehajtása érdekében új feladatként hozzájárult ahhoz, hogy a kabuli nemzetközi repülőtér őrzésében és biztosításában 2012. október 1-jétől 2013. április 1-jéig a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 260 fő részt vegyen.
Az afganisztáni magyar szerepvállalás a szövetség, illetve az ISAF-művelet igényeihez történő igazítása egyértelműen hozzájárul hazánk kedvező nemzetközi megítéléséhez. A kabuli nemzetközi repülőtér őr- és biztosító feladatainak felvállalásával hazánk egy kritikus képességhiányt szüntet meg. Az új feladat stratégiai fontossággal bír, komoly politikai hozadékot jelent a rendezési folyamatot támogató szervezetek - NATO, Egyesült Nemzetek Szervezete, Európai Unió - körében és az egész régióban egyaránt.
A fenti szerepvállalás mellett a kormány az ISAF műveleteiben való folyamatos részvétel érdekében további, kiképzési és tanácsadási jellegű feladatok ellátására adott közjogi engedélyeket is meghosszabbította. Ennek során a közeljövőben a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport - angol rövidítéssel OMLT - átalakul, feladatrendszere megváltozik. Az OMLT, illetve az azt felváltó szervezeti elem 2013. december 31-ig látja el a feladatait, elsősorban katonai tanácsadásra összpontosítva. Megerősítjük az afgán biztonsági erők mentorálásában és kiképzésében tevékenykedő különleges műveleti erőinket, és a mandátumukat meghosszabbítjuk 2013. december 31-ig. 2013. szeptember 1-jéig folytatódhat az afgán légierő szállítóhelikopter-pilótáinak kiképzését és mentorálását végző Mi-17 Légi Mentor Csoport tevékenysége, valamint 2013. május 1-jéig meghosszabbodik az afgán légierő harcihelikopter-pilótáinak kiképzését és mentorálását végző Mi-35 Légi Kiképzés Támogató Csoport mandátuma.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány a fenti döntések végrehajtása érdekében fogadta el az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben történő magyar katonai részvétel engedélyezéséről szóló 2113/2008. számú kormányhatározat módosításáról szóló 1315/2012. számú kormányhatározatot, valamint az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló 2186/2008. számú kormányhatározat módosításáról szóló 1316/2012. számú kormányhatározatot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország továbbra is a szövetségesi elkötelezettség és a felelős tehervállalás elvét valósítja meg. A kormány mostani döntéseivel hazánk az afgán biztonsági erők képességfejlesztésével összefüggő tevékenységeket állítja missziós munkánk középpontjába. A végső cél, hogy Afganisztán népei ismét minden tekintetben kézbe vehessék a sorsukat, és képesek legyenek önállóan fenntartani a rendet és a biztonságot.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztést támogatni szíveskedjék.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi