DONCSEV ANDRÁS

Full text search

DONCSEV ANDRÁS
DONCSEV ANDRÁS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Itt elhangzott a jobbikos képviselőtársaim szájából az, hogy miről lehet és miről nem lehet beszélni, meg politikai korrektség, meg ki kell mondani bizonyos dolgokat. Azt látom, hogy a dolgokról való beszélésben igen jól teljesítenek - bár közben itt a Jobbik frakciója is lassan-lassan elpárolgott -, hiszen az elmúlt két órában leginkább egy témakörről és leginkább ők beszéltek, ellenben a kormány részéről mi úgy gondoljuk, hogy beszéd helyett inkább cselekedni kell, éppen ezért született meg a felzárkóztatási stratégia. 2011-ben, ahogy azt már délelőtt is elmondtam, a magyar kormány elment először nemzetközi szintre, és ismertette az Európai Unióval, hogy a romakérdés nemcsak nemzeti, nemzeten belüli ügy, hanem ugyanúgy közös kérdés, közös probléma, mint amennyire az uniós államok részesülnek azokból a kiváltságokból, hogy az itt képzett orvosok odamennek, ott dolgoznak náluk, ugyanúgy ez is közös probléma, és ez náluk is megjelenik, ahogy erre már egyre több példa van. Mi, a magyar kormány, ahogy ezt is elmondtam délelőtt, úgy gondoljuk, hogy a három út közül nem emberi jogi kérdésként vagy pedig segélyezési kérdésként kell kezelni a romakérdést, nem is úgy, ahogy itt számos felszólalásban elhangzott, és rengeteg zagyvaságot is hallottunk. Ezt szeretném most egy csomagban visszautasítani itt a tíz- meg százmilliókból készült tanulmányokról, meg cigánybűnözésről, meg ingyenes székházról, mert ahogy itt már a képviselőtársaim is elmondták, ingyen átadott székházakról, tehát ezt szeretném visszautasítani, ilyen nincs.
A magyar kormány azonban abban eltökélt, hogy munkaalapú társadalmat teremtsen, ebben partnerként tekintsen a roma emberekre, hiszen jól tudjuk, ez elsősorban gazdasági és szociális kihívás. Hosszú távon fenntartható társadalmat szeretnénk megvalósítani, és azt gondolom, hogy semelyik másik hozzáállás, tehát sem a segélyezési hozzáállás, sem pedig az, ami itt elhangzott, nem megoldás hosszú távon erre a kérdésre. Úgyhogy azt gondolom, ezt az egész kérdést már délelőtt elég alaposan kimerítettem, hogy mi mindennel biztosítja ezt a magyar kormányzat, erről nem szeretnék többet beszélni.
Viszont elhangzott még jó néhány kérdés, amit ugyan a jobbikos képviselők feltettek, majd pedig, miután kárhoztatták a többieket, hogy miért nincsenek az ülésteremben, a válaszra már nem voltak kíváncsiak, és elmentek. Én azért megválaszolnám, mert mégiscsak úgy illik. Volt itt erről szó - mivel is kezdjem…
A parlamenti részvétellel kapcsolatban Szávay képviselő úr amiatt aggódott, hogy nem fognak bejutni. A 2011. évi CCIII. számú törvény kedvezményes bejutási kvótával kívánja megteremteni a képviselet feltételeit. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a nemzetiségi képviselők a szükséges szavazatszám negyedével juthatnak be az Országgyűlésbe, és abban az esetben, ha a kedvezményes kvótával sem kerül be egy nemzetiség képviselője, a törvény nemzetiségi szószóló megválasztásának a lehetőségét biztosítja a közösség számára.
Felmerült a kínaiak és a vendek kérdése. A nemzetiségi törvény pontosan meghatározza az új nemzetiségek elismerésének feltételeit. Az ilyen kezdeményezéseket a kormány vizsgálja, és mint emlékezetes, a bunyevác kezdeményezéssel kapcsolatban az Országgyűlés dönt. Kínai vagy vend kezdeményezésről nincs tudomásunk.
Szó volt a médiáról is, a médián belül a kisebbségi műsorokról. Nos, a televíziós sugárzás idősávját az MTV a saját hatáskörében állapítja meg, a kormánynak nincs törvényes lehetősége befolyásolni ezt. Koordináltunk számos egyeztetést az MTV vezetése és a nemzetiségi önkormányzatok között. Ezek eredménytelenek voltak, azzal, hogy az interneten bármikor hozzáférhetőek a nemzetiségi adások. Szeretném ismét hangsúlyozni, amit már a délelőtti expozémban elmondtam, hogy a rádió MR4 csatornáján napi 12 órában sugározza a nemzetiségi műsorokat, tudomásom szerint mindenki megelégedésére. Nagyjából ezek voltak a kérdések.
Annyit szeretnék még zárszóként elmondani, hogy ez, ami most az Országgyűlés előtt van, alapvetően egy jelentés, ez műfajában más, mint az elemzés. Tehát, ahogy ezt szintén elmondtam délelőtt, a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény a kormány számára beszámolási kötelezettséget ír elő. Az elemzés a kutatók dolga, akik a beszámoló tartalmának, illetőleg a rendkívül tartalmas mellékletek adatai alapján elemezhetnek folyamatokat, ám ehhez már célszerű több egymás utáni kétéves időszakról összeállított jelentést összevetni, ez pedig meghaladja a törvény által a kormány számára előírtakat. Tehát azt gondolom, ennek a kötelezettségnek, ennek az előírásnak ez a jelentés tökéletesen megfelel.
Köszönöm szépen a lehetőséget.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi