PATAY VILMOS

Full text search

PATAY VILMOS
PATAY VILMOS (Fidesz): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló T/12094. számú törvényjavaslathoz a szövetkezetek működését érintő szabályozás terén szükségesnek tartok módosító indítványokat tenni annak érdekében, hogy a héten önálló képviselői kezdeményezésként benyújtásra kerülő, a szövetkezeti rendszerfejlesztéssel és működéssel összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslat koherenciáját ezzel is elősegítsük.
A módosítást a következő témákban tartom szükségesnek. A szövetkezeti alapszabályok módosításához túlzóan óvatosnak tartjuk a 2015. június 15-ig elnyújtott határidőt. A gyakorlati tennivalók ezt egyáltalán nem indokolják. Elfogadhatatlan, mert téves vélekedésen alapul, hogy keveredik az előterjesztésben a tagi képviseletet biztosító vezetés és az ügyviteli vezetés. Ezen a téren eligazító szabályozás az európai szövetkezet statútumáról szóló 1435/2003-as EK-rendeletben érvényesített vezetési rend, amely az irányító és az ügyviteli szervezetet egyértelműen különválasztja.
Indokolt továbbá a tag kizárásának bírósági hatáskörbe helyezését is újragondolni, mivel ez ellentétes a nemzetközi szövetkezeti gyakorlattal és ugyancsak a Tanácsnak az európai szövetkezet statútumáról szóló előbb említett rendeletében, nevezetesen a tagsági viszony megszüntetésével kapcsolatos 16. cikk (3) bekezdésében foglaltakkal.
A T/12094. számú törvényjavaslathoz az alábbi észrevételeket teszem. Fontos lenne, hogy a jogi személyek átalakulásakor lehetőség legyen a jogi személy tagjainak, vagyis tulajdonosainak a választandó forma mellett a típusválasztás szabadságát is biztosítani. Ezen törvényjavaslatnál is egyébként téves vélekedésen alapul, hogy keveredik az előterjesztésben a tagi képviseletet biztosító vezetés és az ügyviteli vezetés. Ezt is módosítani szükséges.
Tisztelt Elnök Úr! Én is azt kérem, hogy a módosító javaslatok benyújtására az ülésnap végéig legyen lehetőség. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi