KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Hajdú-Bét-cégcsoport az ország legnagyobb baromfi-feldolgozója volt; még 1999-2000-ben is az akkori Orbán-kormány másfélmilliárdos támogatási programot szavazott meg neki, aminek keretében bizonyos feldolgozói láncokat újítottak fel, az üzemi szennyvíztisztítót újították fel. Úgy tűnt, hogy a Hajdú-Bét az egy olyan vállalkozás, amelyik minden piaci nehézség dacára a hazai baromfi-feldolgozás zászlóshajójaként megállja a piaci versenyben a helyét.
Aztán jött '99-ben a Wallis-cégcsoport, amely az akkor már eladósodott Hajdú-Bétnek lett tulajdonosa. És onnantól kezdve - tudjuk, 2000-től Bajnai Gordon a Wallis-cégcsoport vezetője -, 2000-től kezdődően a Wallis-cégcsoport olyan üzletpolitikát valósított meg a Hajdú-Bétben, amely odavezetett, hogy 2003-ra a Hajdú-Bét már alig fizette a beszállítóit; a libát elvitte, csak nem fizette ki a kistermelőknek a pénzt a libákért. Megjegyzem, ha a boltban valaki elviszi az árut, de nem fizeti ki, azt azonnal lefogja a rendőr, és úgy hívjuk, hogy tolvaj.
Ugyanakkor a Wallis a 2003. évtől folyamatosan felkészült arra, hogy kiszivattyúzza a pénzt a Hajdú-Béttől.
Csak az érdekesség kedvéért két adat. 2003. december 8-án tartott a Hajdú-Bét közgyűlést, amelyben a részvényesek ellenszavazat nélkül megszavaztak a Wallisnak egy 180 millió forintos kölcsönt. Értik, a súlyosan eladósodott Hajdú-Bét a saját tulajdonosának - amely az ingatlanvállalkozásai nyereségéből fürdött a pénzben - adott kölcsön 180 millió forintot. Továbbá 300 millió forintos hitelkeretet is megszavaztak ugyanezen a közgyűlésen. (Soltész Miklós: Szégyen!) Továbbá ugyanezen a közgyűlésen döntöttek arról, hogy az ingatlanvagyon egy részét eladják.
Ezeken a szerződéseken Bajnai Gordon neve szerepel aláíróként. (Közbeszólások a KDNP soraiból: Szégyen!) Tehát az a mondat, hogy Bajnai Gordon mit sem tudott a Hajdú-Bétben folyó dolgokról, szemenszedett hazugság. (Pálffy István: Szégyen!)
Ugyancsak a vagyonátmentést szolgálhatta az a szerződés, amelyben a Hajdú-Bét egy közel 119 millió forintos követelést játszott át a Wallisnak. Tehát átadta azt a pénzt a Wallisnak, ami neki járt volna jogosan, miközben a beszállítókat már nem fizette.
Ezért több száz család ment tönkre, több tucatnyian lettek öngyilkosok. Kisvállalkozók, tönkrement családok, tönkrement egzisztenciák - mindez a Wallis lelkén szárad. Mit kíván a kormány tenni ezen családok érdekében? (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi