DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, ez egyfajta pártelnökjelölti beszéd is volt Tóbiás képviselő úr részéről itt a parlamentben. És valóban érdemes összevetnünk, hogy mit csinált az ellenzék egyik pártja, az MSZP a tavaszi ülésszak alatt, és mit csinált a kormány, mivel foglalkozott.
A kormány az ország ügyeivel foglalkozott, elsősorban itt a parlamentben, míg az MSZP a saját pártügyeivel foglalkozott, elsősorban a személyi ügyeivel foglalkozott, erről szóltak a hírek. Míg az áprilisi választás ebben a tavaszi ülésszakban vagy ennek az ideje alatt a Fidesz-KDNP számára egy másodszori kétharmados bizalmat jelent itt a parlamentben, addig az MSZP számára egy vereséget a kormánypártoktól, a májusi választás pedig vereséget jelent a saját ellenzéki kihívóitól, ellenzéki egyéb pártoktól is, míg a Fidesz-KDNP számára a májusi választás egy európai rekordot jelentett kormányoldalról elért választási eredményekben.
Ami az MSZP véleményét illeti az ön által felhozott kérdésekben, például Paks ügyében, egy 180 fokos fordulatot láthattunk, hiszen míg korábban többször is támogatták a paksi bővítést, utána, amikor már nem egy szocialista pénzkifizetőhellyé vált, hiszen az ön frakciójában is sokan ülnek, akik elég jól éltek a paksi megbízásokból, azután hirtelen nem támogatta a Szocialista Párt már a paksi bővítést. Bár ő maga sem tudott pontos indokot adni arra, hogy míg korábban mellette volt a bővítésnek, utána miért nem támogatta azt. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Az MSZP mind a mai napig adósa a közvéleménynek azzal a magyarázattal, hogy miért változtatta meg az ellenkezőjére a paksi véleményét.
Én úgy gondolom, az oktatás autonómiáját nem kell félteni, legalábbis a Fidesz-KDNP-kormánytól nem kell félteni. A szocialisták akkor kiáltanak autonómiába való illetéktelen beavatkozást, itt az előbb is az egyetemek ügyében, amikor a Magyar Rektori Konferencia leköszönő és leendő vagy most már hivatalba lépett elnöke is azt mondta, ez egy olyan rendszer, amelyik valóban csökkenti a felelősségét a rektoroknak, jobban tudnak a tudományos, oktatási kérdésekre koncentrálni, és próbáljuk ki ezt a kancellári típusú rendszert, próbáljuk ki, hogy a kancellárok mellett jobban működnek-e az egyetemek. De ők nem kiabálnak autonómiába való beavatkozást. Nem tudom, milyen alapon teszi ezt a Szocialista Párt, ha maguk a rektorok nem fogalmaznak meg ilyen vádat.
A közteherviselés rendszerének átalakításával kapcsolatban a mai MSZP-felszólalás szinte megismétli a három és fél évvel ezelőttieket. Akkor a bankadóra mondták ugyanezt, most a reklámadóra mondják ugyanazt. Mi úgy gondoljuk, hogy azok az ágazatok, amelyek profitot termelnek, hozzá kell hogy járuljanak a közteherviselés rendszeréhez. Kezdtük a bankokkal, most már 13 európai országban van így, folytattuk a biztosítótársaságokkal, energetikai cégekkel, kereskedelmi láncokkal, és egészen most folytattuk a reklámadó tekintetében azokkal a cégekkel, amelyeknek nagyon nagy reklámbevétele volt. Én úgy gondolom, hogy ez így igazságos.
Az önkormányzati választási rendszerrel kapcsolatban szerintem az ilyesfajta választás előtti gyors időtartam miatt a Szocialista Párt nem igazán élhet kritikával, hiszen 1994-ben ennél sokkal nagyobb átalakítást, sokkal szűkebb határidő alatt vitt véghez. Én úgy gondolom, ha önkritikát akarnak gyakorolni, akkor talán akkor kellett volna felszólaljanak ezzel szemben.
Ha viszont megnézzük, hogy a kormányoldal jogalkotása mit hozott Magyarországnak, akkor azt láthatjuk, hogy a pedagógusok bére 2002 óta, 12 évnyi adósságot letornászva, végre emelkedik több mint 30 százalékkal. Azoknak a bére, akik az egészségügyben dolgoznak ápolóként vagy háziorvosként vagy más módon, szintén emelkedett, vagy hozzájárulást kaptak a saját költségeikhez; a legkisebb keresetű rendőrök bére szintén emelkedett ebben az évben. A családi típusú adózás immáron ettől az évtől kezdve kiterjed a járulékokra is. Ennek megvannak a következményei a demográfiai számokban is, hiszen a következetes családpolitika eredményeként már 3 százalékkal nőtt a gyermekvállalások száma, aránya. A gyed extra szintén ettől az évtől kezdve lépett életbe, és segíti azokat, akik munka mellett szeretnének gyermeket vállalni, vagy egyetem után, fiatalon szeretnének gyermeket vállalni. A foglalkoztatottság szintén rekordmagas, az infláció rekordalacsony. Ha ön a közjó szolgálatát hiányolja és ezeket a számokat látja, akkor azt hiszem, hogy igencsak szégyenkezhet a korábbi szocialista kormányok nevében, hiszen azok ennek a közelébe sem értek ilyen mértékben.
Szintén azt hiszem, hogy társadalompolitikában, a közjó szolgálatában igencsak lekörözte többszörösen a Fidesz-KDNP a nyugdíjasokkal kapcsolatban is az MSZP-t, hiszen ott a 13. havi nyugdíj elvételére emlékezhetünk, itt pedig a nyugdíj reálértékének az emelkedésére, úgy, hogy mellette még, ahogy mondtam, az infláció is rekordalacsony volt, tehát a nyugdíjasok kiadásai is csökkentek.
(9.50)
De csökkentek a rezsicsökkentés révén is nyilván nagymértékben, amelyet csak a Fidesz-KDNP véd meg Magyarországon és külföldön egyaránt. És az egyik legfontosabb kérdés, a devizahitelezés kérdése pedig most fekszik a parlament asztalán (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ma döntünk róla, pedig mennyivel egyszerűbb lett volna, ha már nyolc évvel ezelőtt az MSZP megakadályozza ennek a problémának a kialakulását. Ennyit a közjó szolgálatáról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi