TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Valóban így van, a Fidesz-KDNP-kormány folytatja azoknak a károknak a helyrehozatalát, amiket a szocialista kormányok végeztek 2002 és 2010 között. Így vagyunk az államadóssággal, hiszen a szocialisták jelentősen növelték az államadósságot; a Fidesz-kormánynak az jutott, hogy megállítsa az államadósság növelését és csökkentse.
Így vagyunk a költségvetési deficittel is, hiszen a szocialisták nyolc év alatt egyszer sem tudták elérni az Európai Unió által elvárt 3 százalékos hiányszintet; míg a Fidesz-kormánynak az jutott, hogy az országot kihozza a túlzottdeficit-eljárásból, és az ország költségvetése egyensúlyba kerüljön.
De így vagyunk az állami tulajdon elherdálásával is, hiszen a szocialistáknak az jutott, hogy ők privatizáljanak, eladjanak; míg a Fidesz-kormány az állami tulajdont, a közszolgáltatói tulajdont visszavásárolja.
És bizony, így vagyunk az energiaárakkal is, hiszen a szocialista kormányoknak az jutott, hogy emeljék tízszer-tizenötször duplájára-háromszoro-sára a gáz, a villamos energia árát; a Fidesz-kormánynak az jutott, hogy csökkentse ezeket, és a háztartásoknak, az embereknek jobbá tegye ezáltal az életét.
A legfontosabb és a legnagyobb horderejű kérdés, amely az egész társadalmat és az egész gazdaságot nyomasztja, az a devizahitelesek kérdése. A szocialistáknak az jutott, hogy 800 ezer családot hozzanak olyan helyzetbe a felelőtlen devizahitel-ösztönzéssel, amely nagyon nehézzé tette az emberek életét; a Fidesz-kormánynak pedig az jutott, hogy ezt a társadalmi problémát megállítsa, rendbe hozza és helyrehozza, és kihozza az országot a devizaadósságból, kihozza a családokat ebből a nagy nehézségből.
Miért is van az, hogy még nem alakult meg két hónapja a parlament, de én úgy vélem, hogy mégis a mai napon a négyéves ciklus egyik legnagyobb horderejű döntését fogja hozni a parlament ezáltal, hogy megkezdi a devizahitelesek sorsának rendezését, illetve folytatja és az ősz folyamán a második ütemben kivezeti a devizahiteleket a magyar piacról, a magyar gazdaságból? Mi is teszi ezt lehetővé? Az teszi lehetővé, hogy egy folyamatos kormányzás van, hogy a Fidesz-KDNP-kormánytöbbség újra megkapta a választópolgárok bizalmát, és egy hosszan előkészített döntéssorozat eredményeként jutunk ide, hogy ma az Országgyűlés törvényt hozhat a devizahitelesek sorsának rendezéséről.
Miért is van az, hogy a választópolgárok kétharmados többséget adtak annak a kormánytöbbségnek, amely magára vállalta ennek a társadalmi problémának a rendezését, és nem pedig annak a kiterjesztését, amit a szocialista kormányok tettek? Én csak említeném, hogy a kormány első intézkedésével 2010. július 10-től már korlátozta a devizaalapú jelzáloghitelek értékesítését, tehát már 2010-ben elkezdődött ezen súlyos probléma rendezése.
A további lépések mindenki számára ismertek: a kilakoltatási moratórium, a késedelemben lévő hitelek kedvezményes átváltása, a végtörlesztés, az árfolyamgát, a Nemzeti Eszközkezelő lehetősége, végül a devizahitel-kiváltáshoz a kisebb lakásokba való költözéshez igénybe vehető kamattámogatás. Összesen eddig is mintegy 412 milliárd forint támogatásban, juttatásban részesültek már ezáltal a devizahitelesek, amelynek a háromnegyed részét a bankok vállalták magukra.
(10.00)
Végre célegyenesbe jutott a kérdés megoldása. Ennek az első lépése a Kúria jogegységi döntése alapján ma törvény formájában is meg fog jelenni. Azt gondolom, hogy ezzel mind a kormány, mind a magyar Országgyűlés várhatóan nagy többsége jelzi és üzeni a társadalom számára, hogy megkezdődött a devizahitel-probléma végleges felszámolása.
Arra kérünk mindenkit a parlamentben, hogy a mai napon ezt a történelmi jelentőségű törvényjavaslatot (Az elnök csenget.) szavazatával támogassa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi