TUKACS ISTVÁN

Full text search

TUKACS ISTVÁN
TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Szívesen dicsérném azt a gyorsaságot, ami egy uniós szabályozás átültetését helyezte kilátásba a tervezettel, szívesen dicsérném akkor, ha ez mindig és minden esetben így lenne. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy míg egyik oldalról egy gyors szabályozási tervezet van előttünk, más esetekben a kormányzat vagy a kormányzó koalíció nem ilyen gyors, és nem feltétlenül méltányolja az uniós alapelveket. Ezért tehát azt szeretném a figyelmükbe ajánlani, hogy a jövőben próbálják meg ezt máskor, minden esetben megtenni.
A második megjegyzésem: természetesen vitán felül áll az, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását őrizni kell, ez nem lehet kérdés. Ugyanakkor a megőrzés nemcsak az előttünk fekvő tervezet feladata, hanem minden olyan kormányzati intézkedésé, ami az utóbbi időben ezt nem szolgálta. És most nagyon szépen kérem, ne legyen olyan képviselőjük, aki itt a „bankok oldalán állok”, „nem a bankok oldalán állok” nagyon szakállas szöveget nyomja, a helyzet ugyanis az, hogy ha egyik esetben, jelen esetben a kormányzat úgy gondolja, hogy ez a stabilitás fontos, akkor ezt ne tegye kockára más esetben sem.
A harmadik ilyen tétel: akkor, amikor a bankok szóba kerülnek, önök kétfélét beszélnek, kétfélét mondanak, kétfélét cselekszenek. Akkor, amikor az LMP vezérszónoka igen pontosan vázolta azt a képet, hogy mi a helyzet azzal a félelemmel, ami úgy szól, hogy a bankok helyezték kilátásba kivonulásukat, az önök, egyébként törvényalkotásban felkent képviselője a nyilvánosságban azt kommunikálja, hogy ez a tervezet lesz az, amely kvázi bünteti ezeket a bankokat, és megakadályozza, hogy közpénzeket felhasználva, terhek hátrahagyásával vonuljanak ki. Ez azonban nem igaz, nem erről szól maga a tervezet, és nem erről szól maga az uniós irányelv sem.
Azt gondolom ugyanis, hogy bár az Unió jelentősen késlekedett a válság óta ebben a tekintetben, hogy a tagállamainak javaslatot tegyen a szabályozásra - és ezt a jelentős késlekedést sem menti semmi -, ugyanakkor mégiscsak azt kell mondanom, hogy a tervezettől függetlenül a kormányzat másféle irányokba látszik haladni. És ez nemcsak a kommunikációt jelenti, hogy mire használja fel az általános bankellenes hangulatot, hanem azt is, hogy mi a valóságos szándéka, mondjuk, a Matolcsy-féle rosszbankkoncepciójával, amiről szintén nem szólnék.
Végül hadd hánytorgassam fel önöknek rövid hozzászólásommal a Takarékbank és a takarékszövetkezetek ügyét, muszáj erről beszélni. Nemcsak azért, mert önök akkor, amikor most azt mondják, hogy az előttünk fekvő és a bankokat kvázi kockázatközösségé formáló tervezetet tesznek le, a takarékszövetkezetek és a Takarékbank esetében totálisan a másik irányba mentek.
(17.40)
Nem vették figyelembe azt, hogy a tagszövetkezetek egyébként már azon az úton vannak, hogy ezt a kockázatközösséget létrehozzák, nem vették figyelembe azt, hogy erre a saját eszközeiket szánják rá és nem pedig az adófizetőkét. Semmi nem volt szent, hiszen ezt a szektort, ami nem jelentékeny része a pénzügyi közvetítőrendszernek, le kellett nyúlni, államosítani, majd továbbadni egy privatizációs folyamatban, egy máig is egyébként vitatott, de vitathatatlanul a kormány érdekkörébe szerveződő társaságnak.
Azt gondolom tehát, hogy következetességet is elvárhatunk. Tehát akkor, amikor azt mondjuk, hogy a tervezet és az uniós iránymutatáshoz való alkalmazkodás a jó irány, akkor azt is mondjuk, hogy a kormánynak következetesnek kell lennie az összes ilyen típusú intézkedésében, és változatlanul nem fogjuk elfogadni soha azt a fajta megoldási módot, amely egy pénzügyi közvetítőrendszer jelentős részét fogja, viszi, majd adja tovább.
Elnök úr, köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi