DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Elöljáróban, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a Zsolnayt az eredeti védelmekkel együtt megtartsuk. Az általunk ismert tények, amelyek sok tekintetben megegyeznek az ön által mondottal, a következők. 2005-ben döntött az akkori kormány a Zsolnay-cégcsoport állami tulajdonú részesedéseinek Pécs város önkormányzata számára térítésmentes tulajdonba adásáról.
A kormány határozatának megfelelően az önkormányzat megállapodásban vállalta, hogy a termékek Zsolnay-védjeggyel való ellátásakor minden elvárhatót megtesz a Zsolnay-tradíció, a szellemi örökség fennmaradásáért. Vállalta, hogy a szerződés mellékletében tételesen megjelölt vagyoni értékű jogokat a cégcsoport bármely tagja más gazdálkodó szervezet javára nem ruházhatja át, a védjegyhasználatot, márkanevet és egyéb szellemi tulajdonjogot nem idegenítheti el, ingyenesen vagy visszterhesen nem engedheti át, nem terhelheti meg. Az önkormányzat 2012 őszén pályázatot írt ki a társaság többségi részvénycsomagjának értékesítésére. A pályázatot egy szír származású magyar állampolgár magánszemély nyerte. A pályázat eredményének megfelelően az önkormányzat megkötötte az adásvételi, szindikátusi és egyéb csatlakozó szerződéseket. A szindikátusi szerződésben a felek rögzítették, hogy a vevő a kormányhatározatban részletezett kötelezettségeket, azok szankcióit teljeskörűen tudomásul veszi, azok megtartását a szerződés aláírásával megerősíti.
Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kizárólag az önkormányzattal áll jogviszonyban, a kormányhatározatban foglalt kötelezettségek teljesítését az önkormányzattól kérheti számon, illetve a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése során csak az önkormányzatot szólíthatja fel adatközlésre, a magánfelet nem. A szindikátusi szerződésben foglaltak betartását az önkormányzat ellenőrizheti.
Ismereteink szerint az önkormányzatnak nem volt tudomása a Zsolnay-szóvédjegynek a Swiss Art Kft. általi külföldi bejegyeztetéséről. Az önkormányzat tájékoztatása szerint, amint a sajtóból erről tudomást szereztek, azonnal megkeresték a társaságot, annak elnökét az ügy tisztázása érdekében. Az önkormányzat közölte a társasággal, hogy csak a védjegy törlését vagy a Zsolnay Porcelánmanufaktúrának történő térítésmentes átadását tartja elfogadható megoldásnak.
Az MNV folyamatosan figyelemmel kíséri a kötelezettségek teljesítését. Amennyiben az önkormányzat és a fél között nem jön létre megállapodás, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő minden rendelkezésre álló törvényes eszközt igénybe fog venni az állami érdekek ön által is hangsúlyozott érvényesítéséért. Mivel a közösségi védjegyek nyilvántartásával foglalkozó uniós hivatal eljárása során nem kereste meg sem az MNV Zrt.-t, sem a magyar államot, illetve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát, így az MNV Zrt.-nek nem volt tudomása a védjegyeztetési eljárásról.
Arra is tekintettel, hogy a Hungarikum Bizottság nemrégiben felvette a Zsolnay-porcelánt és -kerámiát a hungarikumgyűjteménybe, az MNV Zrt. a szerződésben foglalt kötelezettségek betartását kiemelten ellenőrzi, a társaság működésével kapcsolatos kérdéseket folyamatosan egyezteti az önkormányzattal, és ismétlem, minden tőle elvárhatót megtesz a kiemelkedő ipartörténeti jelentőségű Zsolnay megmentése és a védjegy jogainak biztosítása érdekében. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Kérem, hogy a válaszomat szíveskedjen elfogadni, azzal, hogy ha szükséges, később készséggel visszatérünk erre. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi