KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A múlt héten került nyilvánosságra, hogy a visegrádi országok vezérkari főnökei üdvözölték Ukrajna csatlakozási szándékát a 2016-ra felállítandó v4-harccsoporthoz. Benkő Tibor vezérkari főnök azt is kijelentette, hogy a katonai vezetők a közös védelmi feladatok ellátása érdekében azt javasolják a v4-országok politikai vezetőinek, hogy hivatalosan is hívják meg Ukrajnát a harccsoportba. Magyarország 670 katonát ajánlott föl a katonai egységhez, amely a lengyel szárazföldi parancsnokság bázisán fog tevékenykedni a tervek szerint.
A Jobbik álláspontja szerint, mivel Ukrajna a visegrádi országokkal ellentétben nem tagja a NATO-nak, így bevonása egy ilyen jellegű együttműködésbe azzal fenyegetne, hogy Magyarország ismét idegen érdekek miatt és teljesen szükségtelenül sodródna bele egy rendkívül veszélyes konfliktusba. Ennek a szerződésnek beláthatatlan következményei lennének hazánk és ezzel együtt Közép-Európa stabilitására és biztonságára nézve. Ez a katonai szövetség nyílt fenyegetés Oroszország irányába, és egyértelműen az Egyesült Államok terjeszkedő politikáját szolgálja.
Tisztelt Miniszter Úr! Legutóbb egy kérdésemre adott válaszában a következőket mondta: „Lehetőség szerint még az említés szintjén se keverje bele a Magyar Honvédséget az ukrán válságba. Magyarország a krízis békés politikai megoldásában érdekelt, és ehhez is kíván hozzájárulni.” Nos, olybá tűnik, hogy nem én vagy a Jobbik, hanem maga a kormány akar beleavatkozni az ukrán válságba, méghozzá olyan súlyosan felelőtlen lépéssel, amely Oroszországgal szembeni konfrontációhoz vezet vagy vezethet.
Kérdezem tehát, tisztelt miniszter úr, hogy ön szerint elősegíti-e az orosz-ukrán konfliktus békés rendezését az, hogy hazánk katonai szövetséget ajánl Ukrajnának. Miniszter úr, kérem, tartsa magát ahhoz az alapvetéshez, ahogy az elmúlt héten is mondta, amely az orosz-ukrán konfliktus békés rendezését szolgálja, és ne kössenek ehhez hasonló katonai együttműködési megállapodásokat egyik szembenálló féllel sem!
Köszönöm. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi