TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mintha a feje tetejére fordult volna a világ, olyan érzésem van, hiszen az önök kormányzása idején valóban teljesen más gazdaságpolitikát és - valljuk be - adópolitikát folytattak, de teljesen más volt a támogatási rendszerük is. Mi több, a közbeszerzésen is egészen más eredmények születtek, mint a Fidesz-KDNP-kormány idején. Más gazdaságpolitikát folytattak, mert az Európai Unió elvárása szerint csak külföldi cégek nyertek magyarországi nagyberuházásokat, autópálya-építéseket, közintézmények építését. Más gazdaságpolitikát folytattak, mert a külföldi tulajdonban lévő energiaszolgáltatók számára kényük-kedvük szerint emelték a gáz, a villamos energia és a szolgáltatások árát. És más támogatási rendszert folytattak, hiszen az önök idején valóban a multinacionális cégek, a nagy mezőgazdasági vállalatok, a volt téeszek kapták elsősorban a támogatásokat. És átjátszották a közszolgáltató cégeket is külföldi tulajdonba, hogy aztán olyan szabályozással kedvezzenek nekik, ami extraprofitot termelt. És más adópolitikát is folytattak, hiszen önök éppen hogy a multinacionális cégeknek kedveztek, nem csökkentették a személyi jövedelemadót, nem csökkentették az élőmunkaterheket.
Na nézzük, hogy önökkel szemben milyen politikát folytat a Fidesz-kormány! Először is, az ön által fölsorolt közbeszerzésen nyert cégek közül én nem hallottam külföldit, csak magyar neveket. Ezek a magyar cégek, ezek a magyar emberek, akiket ön negatív színben tüntet föl, magyar embereket alkalmaznak, magyar embereknek adnak munkát. Más politikát folytat a kormány az energiapolitika terén is, hiszen a rezsicsökkentést önök nem nagyon kedvelik, de láthatják, hogy mégis meg lehet Magyarországon azt teremteni, hogy a gáz ára nem nő, hanem csökken, hogy a villamos energia ára nem nő, hanem csökken, és a távhőszolgáltatás ára sem nő, hanem csökken, és az egyéb szolgáltatások díjai is a lakosságnak kedveznek, nem pedig a szolgáltató multinacionális cégnek. De talán ami a legkiemelkedőbb és a jelenlegi kormány adópolitikáját legjobban jellemzi, az a bankadó és a szektorális adó bevezetése. Ez éppen hogy a külföldi tulajdonú, extraprofitot termelő, bezsebelő cégeknek, pénzügyi vállalkozásoknak az adóit csökkenti, és jelentősen növeli a költségvetés terheit. (sic!)
De teljesen más támogatási rendszert alakítottak ki önök az európai uniós források tekintetében is, hiszen önök teremtették meg azt a feltételt, hogy a 2007-2013-as időszakban az európai uniós forrásoknak mindössze 16 százaléka került vállalkozásokhoz munkahelyteremtésre és -fejlesztésre. Ugyanakkor a Fidesz-kormány kimondta, hogy 2014-2020 között az európai uniós források 60 százaléka kell hogy szolgálja a magyar kis- és középvállalkozások támogatási rendszerét, a munkahelyteremtést, a munkahelyek megerősítését, a fejlesztést, az előrelépést.
Én úgy gondolom, ön elfelejti elmondani, hogy Magyarországon a kormány elmúlt négyéves tevékenysége alatt a GDP-n belüli adóterhelés aránya 2 százalékkal csökkent, 41 százalékról 39 százalékra; és azt is, hogy a magyar kormány azt a magyar kisvállalkozói réteget támogatja, amely a magyar munkaerőnek mintegy a kétharmadát foglalkoztatja.
Én úgy gondolom, hogy a kormány jó úton jár, és ezt az emberek, a választópolgárok az ez évi választásokon is a szavazatukkal megerősítették. Úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdaság akkor fog erősödni, ha az adópolitika az elmúlt években bizonyítottan, illetve az európai uniós támogatások is az elmondottak szerint fognak átalakulni, mert az a magyar gazdaság, a magyar emberek javát fogja szolgálni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi