SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi másfél évtizedben megnövekedtek erdeinkben a szélviharok okozta károk. 2010 májusában a Dunántúli-középhegységben és a Nyírségben bruttó félmillió köbméter fát tarolt le a Zsófia nevű ciklon, amely megközelítette hazánk éves fakitermelésének 10 százalékát. 2014 tavaszán az Yvette nevű mediterrán ciklon a Kőszegi-hegységben 33 ezer köbméter, a Bükkben és a Mátrában 23 ezer köbméter fát döntött ki. A viharkárral érintett területeken a jellemző károsítási formák a tövestől kidőlt, sokszor szilánkosra tört faegyedek, a facsonkok, az erdőállomány alatt kárt szenvedett facsemeték, amelyeket a rájuk boruló fakoronák összetörtek.
A megnövekedett káresetek száma összefüggésben áll az éghajlatváltozással és az erdők természetes megtartásával. A hazánk területére előre jelzett éghajlatváltozási trendek alapján, amelyek az extrém időjárási helyzetek számának megnövekedését eredményezhetik, gyakoribb és súlyosabb károkra kell számítanunk a magyar erdőkben. Ugyanakkor a vágásos erdőgazdálkodás igényeit kiszolgáló faállományok egyszerű összetételük, alacsony faji változatosság, egykorú erdők miatt alacsonyabb környezeti stressztűrő képességgel rendelkeznek, mint a változatos faji és korosztályi összetételű természetes erdők.
Kérdésem, hogy a Földművelésügyi Minisztérium milyen konkrét intézkedéseket és milyen forrásokat tervez az ágazatban erdeink éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának megkönnyítése érdekében.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi