LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném megköszönni képviselő asszonynak, hogy az ügyet a parlament elé hozta. Azt tartom tisztességesnek, hogy a szekszárdi pályázat konkrét ügyében konkrét vizsgálat indul, és erről fogom önt írásban vagy szóban akár a parlamentben, akár közvetlenül tájékoztatni.
Másrészről a megjegyzései nemcsak a szekszárdi esetre vonatkoztak, hanem az Öveges-programnak az országban való megvalósulását is érintették. Magam egyéni választókerületi képviselőként azt tapasztaltam, hogy több helyen rendben volt ennek a programnak a megvalósítása, de nem tudom vitatni az ön állításait, ezért kész vagyok az Öveges-program bonyolítását illetően is részletes vizsgálatot elrendelni. A Miniszterelnökségnek minden jogköre és hatásköre megvan ahhoz, hogy a koordinációs jelleg keretében ezeket a vizsgálatokat, törvényességi ellenőrzéseket lefolytassa.
Ami a kifizetéseket illeti, szeretném megjegyezni, hogy valóban sok esetben kényszerpályán van a kormányzat, illetve a pályázatok kedvezményezettjei, hiszen határidőcsúszások és határidő-szorítások miatt 2015. május végéig az összes európai uniós pályázatot, ami 2007 és 2013 között rendelkezésünkre állt, ki kell fizetni. Ez nem jelenti azt, hogy a törvényességből egy centit is akár föl lehetne adni, azt sem jelenti, hogy az ésszerűségből föl kellene adnunk, de számos esetben olyan döntéseket kellett hoznia az Országgyűlésnek, a kormányzatnak vagy a pályázatot elbírálóknak, amikor nem volt módjuk arra, hogy a 2006-ban megfogalmazott pályázati célokat értelmesen megvitassák vagy azok létjogosultságát kétségbe vonhassák. Mondom ezt azért, mert 2010 után a pályázati irányokat illetően nem volt módunk változtatni. Ezért ma Magyarországnak valóban az az érdeke, hogy nem vitatva a 2006-ban kijelölt helyes vagy helytelen célokat, 2015 végére Magyarország mind a 8200 milliárd forintot kifizesse, amely rendelkezésre áll.
A 8200 milliárd forint kapcsán hadd jegyezzem meg, hogy az én becsléseim, számításaim szerint 15 százaléka ment az ön által felsorolt kérdésekre: projekt-előkészítés, pályáztatás, pályázatírás, közbeszerzési tanácsadás, nyilvánosság biztosítása. Ez azt jelenti, hogy valakik Magyarországon az elmúlt hét esztendőben a mi becsléseink szerint 1250 milliárd forintot kerestek azáltal, hogy a pályázatok bonyolításában részt vettek. Ezért állhat elő az a megdöbbentő helyzet, hogy többe kerül a bonyolítás, mint maga a kivitelezés.
Ezzel a gyakorlattal a következő hét évre egyszer és mindenkorra szakítani szeretnénk, ezért a közszférában a közfeladatot ellátó önkormányzatok, állam esetében semmiféle pályázati rendszerre nem lesz mód és lehetőség, nem lesz mód pályázati tanácsadók, közbeszerzési tanácsadók igénybevételére, nem lesz mód kommunikáció finanszírozására és nyilvánosság finanszírozására. A vállalati szektorban pedig érdemben fogjuk ezeket a kiadási lehetőségeket csökkenteni, lehetőség szerint töredékére annak, ami ma rendelkezésre áll, természetesen biztosítva azt, hogy egy vállalkozó szakértőt tudjon bevonni.
Tehát a mi elképzeléseink, amelyek rövidesen társadalmi vitára kerülnek, arról szólnak, hogy minden soft költséget - nevezzük ezeket a költségeket talán így -, minden ilyen költséget leírjunk, illetve ezeket jelentős mértékben csökkentsük. Még egyszer mondom: átlagosan 15 százalékra becsülöm egy program esetében, amely pénz ilyen kifizetésre ment. Ha valaki helyi szinten kivitelezőkkel beszél, akkor azok elmondják - ha valakinek van ilyen barátja, ismerőse vagy polgármesteri munkája kapcsán ilyenekkel találkozik -, hogy a kivitelezésen nem lehet ma hasznot termelni, ellenben, ha valaki pályázatíró projektmenedzser, akkor horribilis haszonnal végezheti a munkáját. Erre egy speciális üzletág és iparág épült fel.
Azt a feladatot kaptam a miniszterelnök úrtól, hogy ezt szakszerűen és minél hamarabb szüntessem meg és számoljam fel. Ezt a munkát el fogom végezni, és tájékoztatni fogom az Országgyűlést és az országot is arról, hogy milyen feltételek mellett tartjuk helyesnek, ugyanakkor az átláthatóság szempontjának megtartását kiemelve, a pályázati rendszert megvalósíthatónak, illetve csökkenthetőnek, mert szeretnénk az állami cégek mellett a vállalati szektorban is a normatív eljárást bevezetni. Magyarul: minél nagyobb összeg esetében (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), 2 millió euróig, ne kelljen pályázatot benyújtani, alanyi jogú legyen a vállalkozók számára a támogatás.
Kérem, hogy a válaszomat méltányolja legalábbis. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi