DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban vannak olyan időszakok, amikor a gazdaság húz, és a foglalkoztatás kvázi automatikusan nő, hiszen a gazdaság szereplői sorra adják be a munkaerőigényeket, és vannak olyan időszakok, amikor a munkahelyek megőrzésére is komoly energiát kell fordítani.
2010-11-12 környékén egy súlyos válság időszakából jöttünk ki. Annak ellenére, hogy a gazdaság stagnált, sikerült a foglalkoztatást nemcsak szinten tartani, hanem a versenyszférában is növelni. Ehhez különböző intézkedéseket kellett igénybe venni. Az egyik legfontosabb, leghangsúlyosabb a munkahelyvédelmi akcióterv volt, hiszen önmagában nemcsak az a baj, hogy magas a munkanélküliség és alacsony a foglalkoztatás Magyarországon, hanem vannak olyan életkori sajátosságok, ahol nagyobb a baj, mint általában.
Hosszú évtizedek óta látjuk, hogy a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a szakképzettséggel nem rendelkezők munkanélküliségi aránya jóval magasabb, mint a többieké. Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy ide hatékony, hathatós segítséget kell adni. Ez azt jelentette, hogy nem 1-2 százalékpontos járulékcsökkentést, hanem drasztikusat - felezzük meg a járulékterheket -, és így próbáljuk meg - szoktam mondani - beragasztani az embereket a munkahelyükre; talán képletes, de hatásos. Hála istennek, ez sikerült, hiszen ha azt nézzük, hogy az elmúlt időszakban hány ember után vették igénybe, 2014. áprilisi adatot tudok önnek mondani: 839 ezer fő után vettek igénybe a munkáltatók ilyen jellegű támogatást, és csak a 2013. évben 115 milliárd forint maradt a munkáltatóknál ennek az akciótervnek a segítségével.
Azt nyilván nem lehet számszerűsíteni, hogy ha ez az akcióterv nincs, akkor vajon hány embert bocsátottak volna el, de hogy nem büszkélkedhetnénk azzal, hogy a foglalkoztatás folyamatosan nő e nélkül az akcióterv nélkül, abban egészen biztos vagyok. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi