TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány az ígéretéhez híven az új Országgyűlés megalakulása után haladéktalanul benyújtotta a magyar és az orosz állam közötti hitelmegállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Ebben a megállapodás teljes szövege szerepel, és egyértelműen kiderül belőle, hogy az orosz féllel kötött államközi hitelszerződés milyen előnyökkel jár Magyarország számára. Ezek közül kiemelem, hogy a hitelszerződést igen hosszú, harmincéves futamidőre kötöttük, a tőketörlesztést pedig csak az új blokkok üzembe helyezését követően kell majd megkezdenünk. A tőketörlesztést megelőző kezdeti időszakban 3,95 százalékos, majd sávosan emelkedő kamat a piaci kamatoknál is kedvezőbb módon volt elérhető.
Ezekkel a feltételekkel a kölcsön összhangban van a magyar költségvetés finanszírozási képességeivel, és megfelel az Alaptörvényben rögzített adósságszabálynak is.
Az Országgyűlés által már jóváhagyott magyar-orosz keretmegállapodás biztosítja az új atomerőművi blokkok felépítését, meglévő berendezések biztonságos lebontását, az erőmű fűtőanyaggal való ellátását, a kiégett fűtőelemek elszállítását is. Olyan megoldás született tehát, amely a Paksi Atomerőmű megújításának minden részletére kiterjed.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által javasolt állami tőkealap létrehozása nem oldja meg a problémát, és nem igazak azok az állítások, amelyeket ön mond, például, hogy megakadályozza Magyarország eladósodását, meg hogy a magyar lakosok így válnak tulajdonossá. A magyar lakosok pont most tulajdonosok, hiszen a magyar állam tulajdona lesz. És ne feledje, hogy a finanszírozás és a tulajdonlási kérdés nem függ össze. Ön hiába próbálja politikailag a kettőt összefogni… (A kijelző hibásan működik, az óra 175 percet mutat. - Közbeszólások a Jobbik soraiból: Idő! - Novák Előd: Órák óta ezt hallgatjuk!) - én meghallgattam önt -, a két dolog nem függ össze. A magyar lakosság éppen hogy így válik tulajdonossá.
De az ön tőkealap-létrehozása közgazdaságilag sem megalapozott, hiszen egy ilyen tőkealap létrehozása ahhoz, hogy a lakosság számára a mostani állam által elfogadott kötvényekhez képest kedvezőbb legyen (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Idő! - Derültség a kormánypárti padsorokban.), ehhez lényegesen magasabb kamatot kell biztosítani. Tehát lényegében ez a tőkealap drágítja a mostani lakossági forrásbevonást.
Jelzem egyébként, hogy nagyon sikeres a Fidesz-kormánynak a lakossági tőkebevonása, hiszen 2010-ben ez mindössze 700 milliárd volt, most jelenleg ez az összeg 2200 milliárd.
De ön nem vette figyelembe azt sem, hogy a lakosság forrásbevonása maximum hat évre szól, és egy ilyen nagy összegű beruházásfinanszírozást nem lehet vagylagos alapon, a lakosságnak kínált tőkepiaci lehetőségek által finanszírozni.
Tehát sem költség szempontjából, sem pedig közgazdasági szempontból az ön tőkealap-létrehozási szándéka egyáltalán nem megalapozott.
Ráadásul nem igaz az sem, hogy az Európai Unióban is nemzetközi példa van erre, hiszen ezek a tőkealapok kizárólag versenypiaci beruházásokat finanszíroznak. A paksi bővítés pedig nem teljesen profitalapú beruházás, ezt ön tudja a legjobban.
Mindezeket figyelembe véve tehát az ön tőkealap-létrehozása sem költség szempontjából, sem közgazdaságilag, sem futamidő szempontjából nem megoldás, hanem sokkal költségesebb megoldás.
Javaslom, hogy váltson szlogent a Jobbik a jövőben, mondja azt, hogy kimondjuk, de meg nem oldjuk a problémát. Mert ez ezt igazolja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi