DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a Balla Mihály képviselő úr által tolmácsolt támogatást.
Kulcsár Gergely képviselőtársam szavaira kénytelen vagyok reagálni. Magyarország nem kötött és nem is kíván kötni katonai megállapodást Ukrajnával. Amint arról volt már módom beszélni, évekkel ezelőtt fejezte ki Ukrajna azon szándékát, hogy nem egyezményt, megállapodást köt velünk, hanem bizonyos katonai képességekkel hozzájárul az Unióhoz való közeledése jegyében is a 2016 első félévében készenléti szolgálatot adó közös V4-es harccsoport működéséhez.
A konkrét kifogása a képviselő úrnak, azt hiszem, hogy tévedésen alapul. Még egyszer javaslom áttekinteni, a 3. cikk (1) bekezdése szól a gyakorlatokról, tipikus állomásozásról, tartózkodásról. Itt azt a szabályt tartalmazza, hogy legfeljebb 3000 katona - és itt kölcsönösen kell értenünk - 30 napot nem meghaladó időtartamban tartózkodhat. Tehát szó sincs évekig tartó állomásozásról. A (2) bekezdés: a fegyveres erők egyéni összekötői és tanácsadói beosztásokban szolgáló, valamint a képzésben részt vevő egyes tagjai vonatkozásában legfeljebb 2 év meghosszabbítható időtartamú tartózkodásban meg lehet állapodni. Ez tehát a vezérkarokhoz kölcsönösen delegált összekötő tisztekről szól, nem pedig csapaterő állomásozásáról, illetve mondjuk, vezérkari tanfolyamon részt vevő egy-két tiszt magyarországi vagy akár németországi tartózkodásáról. Tehát itt egy kis összekeverése történt a dolgoknak, és ezt kénytelen voltam helyre tenni.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi