ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának a mai ülése után két kérést szeretnék megfogalmazni a kormány irányába itt a parlamentben.
Az első kérés egész egyszerűen úgy hangzik, hogy arra szeretném kérni a kormányt, hogy a lehető leghatározottabban lépjen fel az adóbliccelőkkel szemben. Négy esztendővel ezelőtt, amikor az igazságos közteherviselésről döntöttünk itt a Házban, többek között azért vezettük be a bankadót, a multinacionális vállalatokat sújtó különadókat, mert az volt a véleményünk, hogy Magyarországon nemcsak a családoknak, nemcsak a magyar kis- és középvállalkozásoknak kell adót fizetni, hanem bizony adót kell fizetni azoknak a multinacionális nagyvállalatoknak is, amelyek óriási hasznokat zsebelnek be, sokmilliárdos profitokat visznek Magyarországról külföldre.
Tisztelt Képviselőtársaim! Éppen azért azt gondolom, joggal merül fel az a kérdés: hogyha van egy olyan nemzetközi vállalatcsoport, amelynek 2012-ben az árbevétele 25,8 milliárd forint, az adózás előtti eredménye 6 milliárd 650 millió forint, 2013-ban az árbevétele 23,7 milliárd forint, az adózás előtti eredménye pedig 2 milliárd 300 millió forint, akkor ez a cég vajon miért nem fizet társasági nyereségadót? Hogyan lehet az, hogy a magyar adójogszabályokat és számviteli jogszabályokat felhasználva egy nemzetközi vállalatcsoport képes lehet arra, hogy egyébként különféle számviteli trükkökkel adót blicceljen, adózsonglőrködjön, az adót határozottan elkerülje?
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a cég ugyan egy nemzetközi láncba tartozó televíziós multivállalat, az RTL Klub, de azt gondolom, hogy neki is mindenképpen adót kell fizetnie. (Dr. Schiffer András: De mindegyik ezt csinálja!) Minden adót meg kell fizetnie. Nem elég azzal dicsekednie, hogy egyébként is fizet adót, mert a magyar kis- és középvállalkozásoknak is, ha nyereségük van, akkor a nyereségük után társasági nyereségadót is kell fizetniük. Joggal kell feltennünk tehát a kérdést, hogy milyen adóblicceléssel, milyen adózsonglőrködéssel sikerült elérnie a szóban forgó televíziós társaságnak Magyarországon, hogy egyébként két évben is többmilliárdos adózás előtti eredmény után mégsem fizetett társasági nyereségadót. Ennek a határozott vizsgálatát várnánk a kormánytól, és arra kérjük a kormányt, hogy az ezzel kapcsolatos megállapításait, illetve a szükséges lépéseket, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő, azt hozza nyilvánosságra, illetve majd akár a képviselőcsoport közreműködésével terjessze be a parlament elé.
A másik nagyon fontos kérdés, amit szeretnék megfogalmazni a kormány irányába, az a devizahitelek kezelésével kapcsolatos. A Kúria legutóbb meghozott döntése után, azt gondolom, mindannyiunk számára meglehetősen világos, hogy itt bizony határozott és erős lépéseket kell tennünk, hiszen az történt, hogy ma már a bíróság, sőt a legfőbb bírói fórum is kimondta Magyarországon, hogy a devizahitelesekkel szemben a bankok több kérdésben is tisztességtelenül jártak el. Ezért az első lépés mindenképpen a jogi megoldás.
Mindemellett természetesen szükség van arra is, hogy meg kell tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a devizahiteleket végképp kivezessük Magyarországról, hogy az árfolyamkockázatot megszüntessük. De ezt akár két különböző lépésben is megtehetjük, az első lépés mindenképpen az, hogy a kormány dolgozza ki azt a jogi megoldást, ami ahhoz szükséges, hogy ahol tisztességtelenül jártak el a devizahitelesekkel szemben, minden pénzt, amit tisztességtelenül vettek el tőlük, azt egyébként visszakaphassák.
Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt a Kúria döntése értelmében normál esetben csak peres úton lehetne megtenni, de azt gondolom, hogy a kormány kezében megvan a lehetőség, hogy ezeket a peres utakat rövidítsük, a bizonyítási kényszert adott esetben a másik oldalra áttegyük, és az ehhez szükséges törvénymódosításokat a parlamentben minél hamarabb meghozzuk. Arra szeretném kérni a kormányt, hogy a következő két kormányülésen a parlament ülésének a végéig, tehát július 4-ig bezárólag a jogi lépésekkel kapcsolatos törvénymódosításokat dolgozza ki. Ha ezek megszületnek, akkor a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja nevében ígéretet tudok tenni arra, hogy ezt a parlament egyébként, ha kell, akkor még a tavaszi ülésszak lezárulta előtt, tehát a nyár beállta előtt megtárgyalja, az ellenzéki pártokat pedig ebben az esetben arra kérem, hogy itt a Házban a szükséges, házszabálytól való eltérést biztosítsák a számunkra. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi