DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Amit ön mond, hogy ha egy egyetem megkapja az államtól időben azokat a támogatásokat - az Államkincstár folyósítja -, amelyeket hallgatóknak kellene hogy továbbjuttasson, és ezt nem utalja át, ez nyilván elfogadhatatlan. Minden egyes esetben, amikor ilyen előfordult vagy előfordul, akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint a felsőoktatásért felelős minisztérium azonnal magyarázatot vár ezektől az intézményektől, hiszen a Magyar Államkincstár minden egyes esetben pontosan utalta azokat az összegeket, amelyekből az egyetemek kifizethették volna ezeket a juttatásokat.
Ugyanakkor más fölszólalásokban önök nagyon nagy mértékben védik az egyetemi autonómiát, hogy az állam ne szóljon bele az egyetemek ügyeibe. Mi úgy gondoljuk, hogy van egy olyan része az ügyeknek - pontosan a törvényesség, a szabályszerűség betartatása, - ahol igenis szükség van az állami jelenlétre. És az ön mostani felszólalása - bár utólagosan, de - nagyon jó indok lehet a Jobbik-frakción belül, hogyha majd megváltoztatják az álláspontjukat, és a kancellárok kinevezését önök is támogatják. Korábban önök is azt mondták, hogy micsoda beavatkozás ez az egyetemek autonómiájába, most pedig követelnek egy olyan embert, aki ott lenne az egyetemen, és fellépne a törvényesség és a szabályos gazdálkodás érdekében.
Mi megléptük ezt a lépést: ön is láthatta a híradásokban, hogy kinevezésre kerültek a kancellárok, és pontosan ez lesz a feladatuk - többek között, sok más mellett -, hogy ezeket a gazdálkodási különböző folyamatokat felügyeljék, és a hallgatók számára is időben eljuttassák azokat a juttatásokat, amelyek a hallgatóknak járnak. Mert mi is úgy gondoljuk, hogy ezeket időben a hallgatóknak ki kell utalni, és az egyetem nem hivatkozhat szabályszerűen semmifajta olyan exkulpációra, aminek a nyomán nem küldi a hallgatóknak a nekik járó ösztöndíjakat és juttatásokat.
Bízom benne, hogy ha ön is látja majd a kancellárok ebbéli tevékenységét, akkor majd utólag rájön a Jobbik-frakció arra, amire korábban nem jött rá, hogy igenis a kancellárokra szükség van az egyetemeken, hiszen az egyetemeknél ők fogják a gazdálkodást felügyelni és sok esetben a törvényességet is betartani.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi