FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Újfent egy, a fiatalokat érintő problémát szeretnék a Ház elé hozni, ugyanis a Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek a hallgatóiknak járó jogos juttatások kiutalását több hetes vagy akár hónapos csúszásokkal teszik meg. Tisztában vagyunk azzal, természetesen, hogy az ösztöndíjak kiutalása intézményi hatáskör, de mint fenntartóknak tudniuk kellett erről a visszatérő problémáról, amelyet mellesleg már réges-régen meg kellett volna oldaniuk.
Nem egyedi esetről van szó, hanem évről évre előfordul, hogy komoly csúszásokkal utal csak az egyetem ösztöndíjakat vagy szociális támogatásokat a hallgatóinak. Természetesen minden alkalommal találnak valami indokot, amellyel megmagyarázzák a késést, és részükről az ügy ennyivel le is van zárva. Ezzel szemben a hallgatóknak persze napra pontosan kell teljesíteniük a számukra előírt kötelezettségeket, hogy elkerüljék a pót- és késedelmi díjakat.
Sajnos, nagyon sok esetben a hallgatóknak ezek a juttatások az egyetlen bevételeik, és ezekből a csekély összegekből kell minden hónapban megélniük. Ebből kell fizetniük többek között a kollégiumi díjakat, az albérletet, meg kell venniük a borsos árú tankönyveket, bérleteket, élelmiszert. A felsőoktatási intézmények pedig a többhetes késésekkel őket hozzák kellemetlen helyzetbe. Folyamatosan hallhatjuk, hogy a hallgatóknak nemcsak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak, de kérdezem én a tisztelt államtitkár urat: az intézményeknek nem kötelezettségük a hallgatói juttatásokat időben folyósítani? Hisz ha szeptemberben elkezdődik a félév, akkor legkésőbb október közepéig a hallgatók számláján meg kellene hogy jelenjen az összeg.
Számos példát fel lehetne hozni a probléma általánosságát érzékeltetve. Most legutóbb épp a budapesti Corvinus Egyetem esetében hallhattunk arról, hogy még november harmadik hetében sem kapták meg a jogos szeptemberi ösztöndíjakat a hallgatók egy szabályzatmódosításra hivatkozva. És persze itt sincs semmiféle következmény.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem, hogy mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy a felsőoktatási intézmények ne hozhassanak kellemetlen helyzetbe sok ezer fiatalt a nekik járó juttatások késői utalásával.
Várom érdemi válaszát. (Taps és közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Úgy van.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi