GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): 2010-et megelőzően azt mondták, hogy megvédik a nyugdíjakat, a 2010-es választásokat követően meg úgy cselekedtek és úgy nyilatkoztak, hogy minden, az öregségi nyugdíjkorhatár elérését megelőző jogosultságot, előnyugdíjat és egyéb mást megszüntetnek, egy kivétellel, a hölgyek esetében a 40 éves szolgálati idő utáni jogosultságot. Bár ott is belehazudtak a szemükbe, mert 40 éves szolgálati időt ígértek, majd 40 éves jogosultsági idő alapján mehetnek el a hölgyek nyugdíjba, ami jóval kevesebb. No, hát ezek az előzmények.
És akkor most azzal szembesülünk, hogy a korkedvezmények rendszerét is át kívánják alakítani - ez nagyon finom lenne -, meg kívánják szüntetni, december 31-ét követően a jogosultság szerzésének a lehetőségét kívánják megszüntetni. Tudják, a korkedvezmény nem kegy, nem egy jótékonysági cselekedet. Nem! Az az egészségkárosodott embereknek való juttatás, a róluk való gondoskodás, mely tevékenység, ami az előző időszakban jellemezte őket, például melegüzemi, sugárveszélyes munkahelyeken, Pakstól kezdve sok minden egyéb más, vagy a bányákban, vagy autóbuszokon, vagy a MÁV keretei között a mozdonyokon ülve veszélyforrások sokaságával néztek szembe, az ő számukra történő kedvezmények, jogosultságok megítéléséről szól. Tíz év ilyen munkaviszony után két évet kapnak a férfiak, a hölgyek esetében nyolc év után kettőt. Ezt veszik el önök most, ráadásul úgy, hogy közben a munkáltatók egy 13 százalékos mértékű járulékbefizetést tesznek, amely egy összegben jelenik meg a kormány kasszájában, évi szinten nagyjából 20 milliárd forintos nagyságrendben.
Nem tudom, mi kell önöknek ahhoz, hogy megváltoztassák mindezt. Az utca kell-e újra önöknek, az kell-e, ami történik, hogy az autóbuszvezetők aláírásokat gyűjtenek, az érdekvédők demonstrálnak, a vasutasok Orbánnak írnak levelet; ezek mind-mind konszolidált megoldások, de vannak ettől erősebb lépések is. Az is, ami végérvényesen érvényesülhet, hogy az utca majd elkergeti önöket, elsepri önöket úgy, ahogy a szél a szemetet szokta, tudják.
A konkrét példa az, hogy mondjuk, a Volán-társaságok keretei között 11 ezer autóbusz-vezető van, olyan pszichikai terheléseknek és sok minden egyéb másnak vannak kitéve, amely balesetveszély-forrás lehetőségeként jelenik meg. Ezt nem én mondom, ezt hatástanulmányok sokaságai mutatják, amiket önök soha nem szoktak csinálni, tudják, a törvénytervezetek benyújtásánál is. Azt kell hogy lássák, hogy ha ezek bekövetkeznek, majd akkor hogyan állnak önök helyt mindezekért.
Mi lesz a korkedvezményes nyugdíjak rendszerével, miért akarják bizonytalanságban tartani az embereket? Erre adjanak egyenes és világos válaszokat, és arra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a megromlott egészségi állapotú emberek esetében mit is kívánnak tenni a későbbiekben.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)
(17.40)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi