DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban jól mondta, a települési önkormányzatok 2015. január 1-jétől a helyi adók mellett települési adók bevezetésére is jogosulttá válnak, ami, jól fejezte ki, vonatkozhat valamennyi olyan adótárgyra, amelyre törvényben rögzített közteher hatálya nem terjed ki. Az önkormányzatoknak a gazdasági önállósulásuk szellemében eddig is törvény adta lehetőségük volt a helyi adóztatási jog szuverén gyakorlása, a helyi adópolitika kialakítása.
A november 18-án elfogadott törvény mindössze a települési önkormányzatok adóztatási mozgásterét bővíti annak érdekében, hogy a helyi adópolitika könnyebben igazodhasson a helyi sajátosságokhoz. A 25 éve működő önkormányzatok bebizonyították, hogy felelősen és megfontoltan élnek adómegállapítási jogukkal. Biztos vagyok abban, hogy ez, függetlenül az önkormányzatok mozgásterének bővítésétől, a jövőben sem lesz másként.
Igazolja az elmondottakat az, hogy december 1-je, tehát a mai nap volt az a határidő, ameddig a helyi önkormányzatok az adókivetést megállapíthatták. Jelzem önnek, hogy Magyarországon eddig két önkormányzat élt ezzel a lehetőséggel, Hajdúböszörmény és Hajdúnánás önkormányzata. Az onnan kapott információk alapján ott is egy határt húztak, tehát csak a nagyobb birtokrendszert adóztatták, aranykoronánként 200 forinttal, egyeztetve a gazdákkal abból a célból, hogy a külterületi utak karbantartását végezzék el. Azt gondolom, hogy a települési polgármesterek kellő felkészültséggel, kellő felelősségtudattal élnek ezzel.
A földművelésügyi tárca ugyanakkor egyeztetéseket kezdeményezett a vidéki életnek, a vidék megtartóképességének megóvása érdekében.
(18.40)
Fontos szempontnak tartjuk, hogy az agrárvállalkozások versenyképessége megmaradjon, az olyan kormányzati vezérelvek, mint például az állattartók kiemelt támogatása, ne sérüljenek. Nem feltétlenül csak a termőföld esetében merülnek fel ezek a szempontok (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), hanem a hozzákapcsolódó egyéb termelői eszközök, termelési tényezők vonatkozásában is. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi