LEGÉNY ZSOLT

Full text search

LEGÉNY ZSOLT
LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mint azt a közvélemény már megtudhatta és megismerhette, nem olyan régen, az elmúlt napokban a kétharmados parlamenti többség elfogadta a jövő évi adótörvényeket, és ezzel természetesen több olyan törvényt módosított, amelynek relevanciája lesz majd a jövő évben. Többek között ilyen volt az 1990. évi C. törvény, a helyi adók kivetéséről szóló törvény módosítása, amelynek eredményeképpen úgy módosították önök, a kormánytöbbség ezt a jogszabályt, amely szerint egy települési önkormányzat helyi adót vethet ki minden olyan vagyontárgyra, vagyonelemre, amelyet nem sújt adó, avagy nem illet adóval a központi kormányzat, magyarán mondva, az állam nem adóztat, és egyébként más ágazati törvény nem tilt.
Ennek következtében oda jutottunk el, ahogyan azt önök is nagyon jól tudják, hogy a durván 3200 önkormányzatból usque 2400-2500-nak nincs, vagy alig van iparűzésiadóbevétele, és így kénytelen lesz helyi adót kivetni, hiszen azt mindannyian tudjuk, hogy a jövő évben az önkormányzatok több elvonással kell hogy szembesüljenek. És bizony mint a vidéki élet egyik megtartóereje, a föld az egyetlen olyan vagyonelem szinte, amit adóztatni lehet. Ennek következtében sok önkormányzat arra fog kényszerülni, hogy a jövő évben adót vessen ki a termőföldre. Mi azt gondoltuk, hogy egyetértés van abban a parlamenti pártok között, hogy a helyi termőföld nem képezheti adó tárgyát.
Éppen ezért MSZP-s képviselőtársaimmal beadtunk egy módosító javaslatot, ami a mező- és erdőgazdasági földeket kivonná a helyi települési adó tárgya alól, magyarán, nem lehetne adóztatni. Azt szeretném megkérdezni államtitkár úrtól, mi a kormány álláspontja, támogatja-e azt, hogy ne adóztassuk meg a földeket, támogatja-e azt, hogy a vidéki megtartóerőt a továbbiakban is biztosítani tudjuk. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi